TARIMDAN HABER ÖZEL / Bilindiği üzere sanayici süt almayarak fiyatı düşürürken, üretici büyük zarar etmeye başlamıştı. Sanayicinin süt bırakması, hayvancılıkta ciddi bir krizin habercisi olurken, yapılan toplantıda yaşanan sorunlara karşı bazı tedbirler alınmaya çalışıldı.

ÇİĞ SÜT REGÜLASYONU YIL SONUNA KADAR UZATILDI!

Toplantıda süt regülasyonunun yılsonuna kadar uzatılmasına karar verildi. Buna göre 26 Temmuz-30 Ağustos tarihleri arasında uygulanan çiğ süt regülasyonu, 2024 yılı sonuna kadar uzatılırken, ihtiyaç duyan her ilde ihtiyaç miktarınca kota verilecek.

TEREYAĞI VE KREMA İTHALATI DURDURULACAK!

Tereyağı ve krema ithalatının durdurulmasına karar verilirken, sanayicinin sütte fiyat indirimi ve geriye dönük çiğ süt fiyat uygulaması ile ödemelerin geciktirilmesine yönelik uygulamalar Bakanlıklar tarafından sıkı takip edilerek, kural dışı faaliyette bulunan firmalarla ilgili inceleme başlatılacak.

Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen süt fiyatlarının korunmasıyla ilgili alınan kararlar şöyle…

-Geriye dönük çiğ süt fiyat uygulaması ile ödemelerin geciktirilmesine yönelik, faturaların incelenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı müfettişleri görevlendirilerek incelemeler başlatıldı.

-Çiğ süt sözleşmeleri karşılıklı mutabakat ile fesih edilmediği sürece Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı yetkilileri sözleşme şartlarının yerine getirilip getirilmediği hususlarını yakından takip edeceklerdir.

YEM DAYATMASINDA BULUNAN FİRMALARLA İLGİLİ İNCELEME BAŞLATILACAK

-Çiğ süt karşılığı yem dayatması ile ilgili Ticaret Bakanlığı gerekli incelemeleri başlatmıştır. Mevzuata aykırı olan uygulamalar ile ilgili yaptırımlar uygulanacaktır.

SÜT FİYATI DÜŞÜRÜLEMEYECEK

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gümen'e tepki: 'Siz de bizi dinleyeceksiniz diyerek dosyayı fırlattı' Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Gümen'e tepki: 'Siz de bizi dinleyeceksiniz diyerek dosyayı fırlattı'

-Ulusal Süt Konseyi referans fiyatı çerçevesinde tanımı yapılan ( yüzde 3,6 yağ, yüzde 3,2 protein) çiğ sütün içerik ve kalitesinden taviz verilmeyecektir. Bu değerlerin üzerindeki içerikler artı fiyatlanacak, altındaki değerlerde kesinti yapılacaktır.

ULUSAL SÜT KONSEYİ 3 AYDA BİR MALİYET ANALİZİ YAPACAK!

-Her 3 ayda bir Ulusal Süt Konseyi toplanarak piyasa değerlendirmesi ve maliyet analizi yapacaktır.