Ulusal Süt Konseyi toplantısında dönemin Hayvancılık Genel Müdürü Muhittin Eyimaya Nisan, Mayıs, Haziran dönemi için çiğ süt prim desteklerinin 12 kuruş olarak devam edeceğini beyan etmesine rağmen önceki gün 9 kuruş olarak açıklandı.

ÜRETİCİYİ KORUMAK İÇİN ARTIRILDIĞI AÇIKLANMIŞTI!

Ocak, Şubat, Mart dönemi çiğ süt prim desteklerinde bir önceki döneme göre ciddi bir artış yapılmıştı. Yılın ilk 3 aylık dönemi için prim desteği; çiğ inek sütü (soğutulmamış) 5 kuruş, soğutulmuş inek sütü 10 kuruş, üretici örgütleri üzerinden pazarlanan soğutulmuş çiğ inek sütü 12 kuruş olarak ödenmişti. Seçimler öncesinde yapılan artışla ilgili olarak dönemin Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, artan yem fiyatlarına karşı üreticiyi korumak için çiğ süt prim desteklerini artırdıklarını söylemişti.

Nisan, Mayıs ve Haziran dönemi prim destekleri ise Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından önceki gün açıklandı. Süt üreticisi artan yem fiyatlarından dolayı prim desteklerinin bir önceki döneme göre artırılmasını bekliyordu. Ancak prim desteklerinin düşürüldüğü görüldü. Buna göre, çiğ inek sütü (soğutulmamış) prim desteği 5 kuruştan 3 kuruşa, soğutulmuş inek sütü prim desteği 10 kuruştan 7 kuruşa, üretici örgütleri üzerinden pazarlanan soğutulmuş çiğ inek sütü prim desteği de 12 kuruştan 9 kuruşa düşürüldü.

SEÇİMLER ÖNCESİNDE CİDDİ ARTIŞLAR YAPILMIŞTI

Seçimler öncesinde açıklanan Ocak, Şubat ve Mart dönemi prim desteklerinde bir önceki döneme göre önemli artışlar yapılmıştı. Çiğ inek sütü (soğutulmamış) pirim desteği 2 kuruştan 5 kuruşa, soğutulmuş inek sütü prim desteği de 3 kuruştan 10 kuruşa, üretici örgütleri üzerinden pazarlanan soğutulmuş çiğ inek sütü prim desteği de 4 kuruştan 12 kuruşa çıkarılmıştı. Üretici bu artışlardan dolayı rahatlamıştı. Yılın ikinci 3 aylık döneminde de bu desteklerin en azından düşürülmeden devam etmesi bekleniyordu.

Bilindiği üzere çiğ süt prim destekleri üçer aylık olmak üzere yılda 4 kere belirleniyor.

TARIMDANHABER