ÖZEL HABER / Bilindiği üzere Bakanlık, çiğ süt desteklerinin üretici birlikleri ve hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal kooperatiflerin dışında Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden de ödenmesi için bir çalışma başlatmıştı. Bu çalışma kamuoyunda ‘çiğ süt desteğinde 1000 market düzenlemesi’ olarak değerlendirilmişti. Ancak süt üreticilerinden gelen tepkiler ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin süt alımını azalttığı yönündeki haberler üzerine Bakanlık bu çalışmayı askıya aldı.

KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI TARIM KREDİ SİSTEME DAHİL EDİLMEDİ!

Resmi Gazete’de 22 Nisan’da yayınlanan ‘Çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesine ilişkin kararda’ çiğ süt desteklerinin ödeneceği birlik ve örgütler arasında Tarım Kredi Kooperatifleri yer almadı.

GEÇMİŞ YILLARDAN FARKLI OLARAK BU YIL İLK KEZ PANKOBİRLİK'TE SİSTEME DAHİL EDİLDİ!

Geçmiş yıllardan farklı olarak sadece Pankobirlik sisteme dahil edildi. Buna göre 1163 sayılı kooperatifler kanununa göre kurulan Pankobirlik’te doğrudan ortaklarından çiğ süt alımı yaparak, aldığı sütün destekleri de Pankobirlik üzerinden ödenecek. 

MİLLİ GAZETE TARAFINDAN GÜNDEME GETİRİLMİŞ BAKANLIK ÇALIŞMAYI YALANLAMAMIŞTI! 

Çiğ süt desteklerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine de açılması yönündeki çalışma Milli Gazete tarafından gündeme getirilmişti. Bu çalışma Bakanlık tarafından yalanlanmazken, süt üreticisinin tepkisini çekmişti. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği’nin, çiğ süt desteklerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine de açılması durumunda konuyu mahkemeye taşıyacağı kaydediliyordu. 2021-2022 yıllarına yönelik çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesine ilişkin karar 22 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanırken, Bakanlık gelen tepkiler üzerine çiğ süt destek ödemelerinde Tarım Kredi Kooperatiflerini düzenlemeden çıkardı. 

ÇİFTÇİ YAPILAN ANKETTE TEPKİSİNİ ORTAYA KOYMUŞTU! 

Bakanlığın söz konusu çalışmasına yönelik çiftçinin görüşüne başvurmak için Tarımdan Haber'in yaptığı anketten de çiftçinin söz konusu düzenlemeye sıcak bakmadığı ortaya çıkmıştı. 'Süt desteklerinin Tarım Kredi ve Pankobirlik üzerinden ödenmesi çiftçiye ne fayda sağlayacak?' Başlıklı anket çalışmasında çiftçiye; 

-Çiğ süt fiyatları artacak

-Yem fiyatları düşecek

-Çifçti sanayicinin yem baskısından kurtulacak

-Hiçbiri

Şıkları yöneltilmişti. Ankete katılan çiftçinin yüzde yüzde 73'ü 'Hiçbiri' cevabını vererek, Bakanlığın çalışmasına tepki göstermişti.