Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak şunlar kaydedildi:

Eğil İlçesinin gelir kaynakları içerisinde öne çıkan sektör tarımdır. Bu bağlamda tarımsal üretimde verim ve kalitenin yükseltilerek üreticilerimizin refah seviyesinin arttırılması için tarımsal teknoloji ile bilginin zamanında ve etkin bir biçimde uygulamaya aktarılması büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda Eğil İlçe Müdürlüğünün talebi üzerine Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Zafer AKTÜRK tarafından teorik ve uygulamalı olarak çiftçilerimize 1 günlük "Meyve Yetiştiriciliği ve Budama" konulu eğitim 23 Şubat 2017 tarihlerinde Eğil Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde verildi. Eğitime Eğil İlçe Müdürü Suat Demirbaş, İlçe Müdürlüğünde görevli konu uzmanları, ziraat fakültesi öğrencileri ve çiftçilerimiz katıldı. Eğitim sonrası öğrencilerimiz ve çiftçilerimizle beraber ilçemizin önemli turizm merkezleri olan Eğil Baraj Gölünde tekne gezisi düzenlendi ve Eğil Peygamber kabirleri gelen misafirlerimize gezdirildi.

Yapılan eğitimin amacı; ağaçları en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak, onları uzun süre verim çağında tutmak yani meyve ağaçlarında fizyolojik dengeyi kısa zamanda oluşturmak ve bunu uzun bir süre korumak, gövde üzerindeki ana dal sayısını ve dağılışlarını düzenlemek, ağaçların sağlam düzenli ve dengeli taç oluşturmasını sağlamak, meyve ağaçlarının bakımını, ürünün verimini ve zararlı-hastalıklarla mücadeleyi kolaylaştırmak, dar açılı hastalıklı ve kuru dalları çıkarmak, meyve de peryodisiteyi engellemek, verim ve kalitenin yükseltilebilmesi için teknoloji ile bilginin zamanında ve etkin bir biçimde uygulamaya aktarılması tarım ve hayvancılıkta ilerlemek için coğrafi faktörlerin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi ile bilgi ve teknolojideki gelişmelerin uygulamaya konulmasıdır.

Eğitimde konuşan Eğil Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Suat Demirbaş “Çiftçilerimize tarımın her dalında yeni bilgi ve tekniklerin öğretilmesi suretiyle; daha çok, daha kaliteli ve daha düşük maliyetle bitkisel ve hayvansal ürün elde etmelerini sağlamak ve bu ürünleri en iyi şekilde değerlendirerek yaşam seviyelerini yükseltmelerine yardımcı olmak görevlerimizin başında gelmektedir. Görevlerimizden birini ifa etmek adına düzenlediğimiz bu eğitimin faydalı olacağına inanıyorum" dedi.

Çiftçilerimize ayrıca İlçemizde hızla gelişmekte olan ve büyük bir ekonomik öneme sahip olan badem yetiştiriciliğinin daha bilinçli ve tekniğine uygun yapılmasının sağlanması için bölgemizdeki önder çiftçilerimizden Mustafa Karakoç'un badem bahçesinde çiftçilerimize sulama, gübreleme ve ilaçlama teknikleri ile ilgili bilgiler verildi.

Kaynak: Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü