Konuyla ilgili olarak Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kırıkkale İli Ürün Çeşitliliğini Geliştirmek Amacıyla Baklagil Ekim Alanlarını Geliştirme kapsamında Bakanlık bütçesiyle Nohut Tohumu temin edilmiş olup % 50 çiftçi katkı payıyla 7500 kg sertifikalı Azkan çeşidi nohut tohumu dağıtımı yapılmıştır.

Tohum ilimiz, merkez ve ilçelerden talebi bulunan vatandaşlara dağıtılmıştır. Tohumluk her bir çiftçiye en az 5 da alan için verilmiştir. Dağıtımı gerçekleştirilen nohut tohumu Antraknoz hastalığı, kök ve solgunluk hastalıklarına karşı dayanıklı bir çeşittir.

Nohut ülkemiz ekonomisi ve halkımızın beslenmesi için önemli bir tarım ürünüdür. Ayrıca 2016 yılının Bakanlığımızca 'Baklagil Yılı' olarak ilan edilmesi sebebiyle baklagil yetiştiriciliğine verilen önemi yöremizde de yaygınlaştırılması planlanmaktadır.

İl Müdürlüğümüzce daha önce de baklagil yetiştiriciliğini geliştirmek adına geçtiğimiz yıllarda Bakanlık bütçesi ve Özel İdare desteği kullanılarak üreticilerimize 13.500 kg Azkan ve Çağatay çeşidi Nohut Tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

İlimizin iklim ve toprak ve topoğrafik yapısının da nohut yetiştiriciliğine uygun olması, üreticilerimizi bu yönde de uğraş vermeye ve üretime teşvik ederek uygulanacak diğer projelerle birlikte ilimiz ekonomisine canlılık getirerek, artan gelir düzeyine paralel olarak daha sağlıklı nesillerin gelişmesine imkân sağlanacaktır.