Ülkemizde yem bitkilerinin ekiliş alanlarının artırılması ve kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman bakanlığına tarafından yem bitki ekilişlerine destekleme verilmektedir.

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'dan 694 milyon liralık tarımsal destek ödemesi açıklaması! Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı'dan 694 milyon liralık tarımsal destek ödemesi açıklaması!

EDİRNE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ​ tarafındna yapılan duyuru ;

2023 yılı ürünü yem bitkileri ekilişleri desteklemesi başvuruları başlamış olup, yem bitkisi desteklemesinden yararlanacak üreticilerimiz başvurularını ürünü hasat etmeden önce İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapmaları gerekmektedir. 

Ekiliş veya başvurusu 2023 yılında  yapılacak çok yıllık yem bitkileri  ile yapay çayır mera  tesislerinde  bir önceki yılın ekilişleriyle aynı olmama kaydı aranacak.

Çok yıllık yem bitkileri  destekleme başvuruları her yıl yapıldığındna  söz konusu  çok yıllık yem bitkileri için çiftçiden 2023 yılında ÇKS ve yem bitkileri  desteklemelerinde yenileme talep edilebilir.

Yem bitkilerinin önemi ?

Yem bitkisi, hayvan yemi olarak yetiştirilen, ancak bunun yanında toprak ve suyu muhafaza etme, ekim nöbeti içerisinde kendinden sonra gelen ürünlerin verimini artırma özellikleri taşıyan, doğrudan doğruya veya sonradan yedirilmek üzere hasat edilerek kurutulan veya silajı yapılan bitkilerdir. Kaba yem olarak tanımlanan yem bitkileri en ucuz besin kaynağıdır.

Hayvanların mide mikroflorası için lüzumlu besin maddelerini içermektedir. Mineral ve vitamin kaynağı olmaları nedeniyle hayvanların verim ve üreme performanslarını etkilerler. Yem bitkilerinin yem olma niteliğinin yanında daha birçok faydalı yönleri vardır. Tarımsal üretimin esas kaynağı olan toprağın yerinde tutulmasında yani toprak ve su erozyonlarının önlenmesinde en etken silahtır.

Özellikle baklagiller ailesinden olan yonca, korunga ve fiğ gibi yem bitkileri, köklerinde oluşturdukları boncuk şeklindeki yumrucuklar içerisinde barındırdıkları bakteriler vasıtasıyla, havanın serbest azotunu toprağa aktararak hiçbir zararlı yan etkisi bulunmayan tabii bir gübreleme yaparlar. Aynı zamanda toprağın derin tabakalarında çözünmez halde bulunan bazı besin elementlerini (fosfor gibi) çözündürüp, toprağın üst tabakalarına taşıyarak kendinden sonra gelecek ürün için hazır hale getirirler.