Süleymanpaşa ilçesi, Araphacı Mahallesi'nde çiftçilik yapan Bülent Özkan bu yıl 100 dekar alanda ayçiçeği ektiğini belirterek, “Bu yıl ayçiçeği hasadımız çok güzeldi. Ekim yapmadan önce güzel tav vardı toprakta. Ekimimiz de, ekimden sonra bitkinin çıkması da çok güzel oldu. Çıkıştan sonra gübrelememizi, ilaçlamamızı yaptık. Buğday hasadı döneminde güzel bir yağmur yağdı bizim bölgeye, ayçiçeklerinde o yağmurun çok güzel verimini gördük. Ben 50 yaşındayım, 30 senedir çiftçilik yapıyorum. Bu seneki verimi daha önce hiç almadım. Dekara ortalama 230 kilo ürün aldım. Güzel bir verimdi bu sene, Allah bereket versin” diye konuştu.

HİZMETİN DEVAMINI BEKLİYORUM

Tarım Kredinin ayçiçeği alımlarının çiftçiler için sevindirici olduğunu anlatan, Bülent Özkan, “Tarım Kredi üyeliğim var. Alışveriş yapıyoruz, mal veriyoruz. Bu sene ayçiçeği fiyatını yüksek tuttu ve güzel de mal topladı. Ben de Tarım Krediye verdim ayçiçeğini. Memnunum, bu hizmetin devamını bekliyorum.”dedi.

Tarım Kredinin bir çiftçinin her türlü ihtiyacını karşıladığını aktaran Bülent Özkan, “Tohumluk, gübre, zirai kredi, zirai ekipman, mazot yani hepsinden faydalanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Oruçbeyli Mahallesi'nde 40 yıldır ayçiçeği üretimi yapan 53 yaşındaki Ahmet Yavuz da bu sene 320 dekar ayçiçeği ektiğini, ayçiçeklerinin yetişme döneminde yağmur yağması ve hastalıklara karşı zirai mücadeleyi doğru yapmalarından dolayı hasadın çok güzel geçtiğini belirtirken; Tarım Kredi Kooperatifleri'nin birkaç yıldır alım yaptığını, ayçiçeği yetiştiren bir çiftçi olarak bundan çok memnun olduğunu söyledi.

ALIMLAR BORCA KARŞILIK YAPILIYOR

Ahmet Yavuz, alımların borca karşılık yapıldığını belirterek, “Mesela 15 ton kadar borcumuz varsa, 30 ton veya 40 ton alım yapılıp üstü para olarak çevrilirse çiftçi daha da memnun olacak. Borca karşılık alınıyor ayçiçeği. Birkaç ton geçerse onun parasını geri çeviriyorlar, daha fazla geçerse, gübre, mazot olarak çiftçiye ödenecekmiş. Yani gübre, mazot gibi ihtiyaçlarımızın karşılığında mal almanın yanında bir de para olarak ödeme yapsalar daha iyi olur” diye konuştu.

Ahmet Yavuz, Tarım Krediden yıl boyunca alışveriş yaptığını anlatarak, “Tohum, gübre alıyoruz, sigorta yaptırıyoruz, ekipman alıyoruz. Ekipmanları 4 seneye kadar taksitlendiriyor.” dedi.

Semetli Mahallesi'nde çiftçilik yapan 46 yaşındaki Bayram Yazır, 120 dekar alanda ayçiçeği ektiğini belirterek hasadının bu yıl önceki senelere göre çok daha iyi olduğunu anlattı.

Ayçiçeği ekimlerinin hava koşullarının izin vermesiyle erken yapıldığını aktaran Bayram Yazır, “Ekimlerimiz erken oldu, yağışlar bitkinin gelişme döneminde istediğimiz gibiydi. Biraz daha yağış olsaydı son yılların rekoru denilecek bir verim elde edecektik. 91 yılından beri çiftçilik yapıyorum, ilk defa bu kadar ayçiçeği verimi aldım. Ayçiçeği açısından güzel bir yıl oldu.” ifadelerini kullandı.

FİYATLAR GEÇ AÇIKLANDI

Tarım Kredi'nin ayçiçeği alımlarının çok iyi bir uygulama olduğunu belirten Yazır, “Alım yapılmasından memnunuz, ama borçtan fazlasını almıyorlar. Mesela 30 ton ayçiçeği borcunu karşılıyor, adam diyor ben 50 ton satmak istiyorum almıyorlar. Yani fazlasını da alıp parası ödenirse çok iyi olur. Bir de bu yıl ekim erken olduğu için hasatta erken oldu ama fiyatlar biraz geç açıklandı. Erken açıklanırsa daha iyi olacak.” diye konuştu.

Tarım Kredi'nin bütün imkanlarını kullandığını aktaran Bayram Yazır, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Ben Tarım Kredinin kolonyasından tutun da zeytinyağına kadar her şeyini kullanıyorum. İki tane traktör aldım Tarım Krediden, traktör kasası aldım, ilaç, gübre, tohum zaten hemen hemen her yıl alıyorum. Yani ne bileyim balına varıncaya kadar alıyoruz. O yönden memnunuz. Ürünlerimizi sigortalatıyoruz. Bende hayvancılık da var. Bir telefon ediyorum; yemim, küspem ne lazımsa hayvanlarım için hemen geliyor.”