PARAMIZI İSTEDİĞİMİZ GÜN VE SAATTE ALIYORUZ
Şereflikoçhisar Büyükkışla Mahallesi çiftçisi Yaşar Şenoğlu, tarım sigortasının bir çiftçi için olmazsa olmaz olduğunu belirterek, tarım sigortasının faydalarını şöyle ifade etti: “Allah zarar, ziyan vermesin. Sigortanın zararını da yararını da gördük. Eksper, istediğimiz şekilde zararı yazmıyor. Çok hasar var ama az yazıyor. Diğer konularda, sigortadan memnunuz. Allah razı olsun devletimizden. Dolu, sel, don gibi riskler konusunda bizlere yardımcı oluyor. Zarar sonrasında, paramızı da istediğimiz gün ve saatte ödüyor. Tek itirazımız ise hasarı az göstermeleridir. Sigortayı yaptırmamış olsak mağdur olacağız. Doğal afet olursa sıkıntı yaşayacağız. Sigorta yaptırmazsak tüm emeklerimiz boşa gidecek. Şereflikoçhisar'da genellikle sezon içinde ekinlerimiz doludan zarar görüyor. Bundan dolayı sigorta bizim için önemli. Kredi alırken de sigorta faizi konusunda devlet bizlere yardımcı oluyor. Bütün bu sunulan imkanlardan memnunuz.”
SİGORTA ÇİFTÇİLER İÇİN GEREKLİ
İKİNCİ BİR ZARARA KARŞI ÇİFTÇİYİ KORUYOR
Şereflikoçhisar Büyükkışla Mahallesi çiftçisi Cevdet Şenoğlu da, sigortanın oluşan doğal afet sonucu gelişen zararları karşılama adına çok önemli bir şey olduğunu kaydetti. İkinci bir zarara uğramaya karşı sigortanın, çiftçiyi koruduğunu sözlerine ekleyen Şenoğlu, “6 yıldır sigorta yaptırıyorum. Dolu, rüzgar, hortum gibi zararlardan korunmak için sigorta yaptırıyoruz. Bu güne kadar oluşan zararlarımın yüzde 29, yüzde 40 oranında karşılığını aldım. Aldığımız krediyi ödeyemediğimiz zaman da bizlere ekstra bir destek olmuş oluyor. Kredi alırken de faiz indiriminden yararlanıyoruz ve işimiz daha da kolaylaşıyor” diye konuştu.
2010 yılında Büyükkışla Mahallesinde meydana gelen yüksek oranda dolu hasarından dolayı sigorta yaptırmayan üreticilerin de yaşanan don felaketi sonrası sigortaya yönlenmeye başladığını belirten Büyükkışla Tarım Kredi Kooperatifi Yetkili Ziraat Mühendisi Mustafa Özçelik, “Ayrıca bunda sigorta primlerinin yüzde 50'sini devletin karşılaması da bu bilincin daha da yayılmasını sağlamış. Yöremizdeki çiftçilerin sigortaya ilgileri yüksek. 2013 yılında 109 bin TL, 2014 yılında 159 bin TL, 2015 yılı itibariyle de 240 bin TL prim üretimiyle üreticiler bu hasar ödemelerini aldıkça sigortaya karşı ilgileri de artmış oldu”açıklamasını yaptı.
Çiftçinin tarım sigortası ile vermiş olduğu emeği teminat altına aldığını söyleyen Özçelik, şöyle devam etti:“Yöremizde ağırlıklı olarak kıraç ürün yetiştirme söz konusudur. Arpa, buğday ve kimyon ürünleri yetiştiriliyor. Öncelikle ürünlerini sigorta yaptırarak teminat altına almış oluyorlar. Hem de yapmış oldukları harcamaları geri almış oluyorlar. Böylelikle hem yıl kayıpları olmuyor hem de bir yıl sonrasına bu şekilde destek verilmiş oluyor.”
Çks kaydına girmeyen arazi sigorta yapılmıyor desteklerden faydalanamıyoruz tapu elimizde malesef miraslı arazi olduğu için şu desteklemeleri ürün bazında verilirse mağduriyet biter