CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Gümrük Birliği'nin tarım ürünlerine açılması durumunda, 17 milyon çiftçinin mağdur olacağını ifade etti. Gaytancıoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin Gümrük Birliği ile ilgili açıklamalarına değinerek, “Gümrük Birliğini tarım ürünlerine açmak istediklerini ve bu konuda Türkiye'nin hazır olduğunu okudum. Bu konuda hiç hazır değiliz. Siz diyorsunuz ki: 'Biz Avrupa Birliğiyle gümrük birliğini yapalım, gümrük duvarlarını tarım ürünleri için de kaldıralım.

Orada 15 lira olan et Türkiye'ye gelsin.' Tüketici açısından belki doğru olabilir ama 17 milyon üreticiyi ne yapacağız? Maliyetleri çok yüksek olan bir sektörde çalışıyoruz. Dünyanın en pahalı mazotunu kullanan, en pahalı elektriğini kullanan, en pahalı gübresini, ilacını kullanan, arazileri küçük ve parçalı, yapısal sorunları çok fazla, ciddi anlamda borçlu, cebinde 4 tane, 5 tane kredi kartıyla dönmeye çalışan, traktörünü yeri geldiğinde satıp onun parasıyla borçlarını taksitlendiren bir kitleyle uğraşıyoruz. Bu kitleyi üretici hâle getirmek zorundayız.

BİR ÇİFTÇİ AİLESİNİN ORTALAMA GELİRİ 10 BİN EURO

Avrupa Birliği ortak tarım politikasının bütçesi ne kadar, işletme başına ne kadar destek veriyor biliyor musunuz, ortalama geliri ne kadar biliyor musunuz? Ben söyleyeyim: Bir çiftçi ailesinin ortalama geliri 10 bin Euro. Bizim çiftçi ailemizin ortalama geliri 1.000 Euro bile değil. Nasıl yarıştıracaksınız, nasıl eşit hale getirebileceksiniz, nasıl rekabete açacaksınız? Açarsınız, belki bir tek koyun eti satarsınız, belki hiç unuttuğunuz bakliyatları satabilirsiniz ama artık Türkiye nohutu da, mercimeği de, fasulyeyi de Kanada'dan ithal ediyor. İç Anadolu boş, 26 milyon dönüm alan ekilmiyor, Türk çiftçisi çocuğunu taşeron işçi yaptırabilmek için kapı kapı geziyor, tarlasını satıyor, işletmeleri başkaları alıyor, büyük çiftlikler oluşturuluyor, siz hala görmezden geliyorsunuz."