İl Başkanı Hakan Özkan, ürününü paraya çevirmek ve bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını kapatabilmek için çabalayan üreticinin bir defa daha hayal kırıklığına uğratıldığını öne sürdü. Özkan, söz konusu açıklamanın fiyatların bir günde 60- 70 Kuruş gerilemesine neden olduğunu belirti.

ÇİFTÇİ KALBİNDEN VURULDU

“Bu endişemizi daha önceki açıklamalarımızda dile getirmiştik. Maalesef üzücü bir hadise vuku buldu ve Tarım Bakanlığı yetkilileri tarımla ilgili ürünlerinde vergiyi sıfıra indirdi. Uyarılarımızda 'çiftçiyi kalbinden vurur' diyorduk" diyen Özkan, şunları kaydetti:

“Çiftçimizi hayvancımızı bu tavır kalbinden vurdu. Edirne tarımın başkentidir. Trakya ve Edirne Türkiye'nin ciddi tarım yapılan bölgesi. Buğday hasadı sürerken böyle bir açıklama fiyatların düşmesine neden oldu. Bunun kime hizmet ettiğini sormak istiyoruz. Piyasada 95 Kuruş ile 1 1.50 TL arasında gezinen fiyatlar 85 86 Kuruş'a geriledi. Böyle devam ederse fiyatların daha aşağılara inmesinden korkuyor ve endişe duyuyoruz. Tarım Bakanlığı yetkilileri ve tarım uzmanları çiftçimize açık açık kalbinden vurmuştur. Bu açıklamayı esefle kınıyoruz. Üreticinin malı değerini bulmadan emeğinin karşılığını almadan böyle bir açıklama çiftçimizi sıkıntıya sokmuştur. Edirne üreticisi hala üretimden yana tavır koruyor ve direniyor. Ama bu direniş nereye kadar sürer bilinmez. Tarım politikalar milli politikalar olmalı, üreticiyi destekleyen politikalar olmalı. İthalata dayalı politikalar her zaman Türk tarımını sıkıntıya sokmuştur. Piyasada fiyatlar hızla aşağıya gidiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de (TMO) maalesef gerekli önlemleri almadığını görmekteyiz.

OFİS BİR AY SONRAYA RANDEVU VERİYOR

Ofis bir ay sonrasına randevu veriyor. Nasıl bir sistem uygulanıyor onu da anlamış değiliz. Tam da hasat zamanında insanlar malını ofise veremedikten sonra ne zaman verecek? Çiftçi hasattan sonra ürününü nerede saklayacak? Bunu fark eden tüccar da gözünü dört açmış çiftçinin bu mağdur oluşunun farkında ofisin de mal almadığının farkında ve fiyatları aşağıya doğru çekmeye başladı. Üreticinin ürünü maalesef değerinin altında satılmak durumu ile karşı karşıya. Dün borsamızda son yılların en yüksek rakamı diyebiliriz. Rekor kırıldı ve 3 bin ton civarında buğday borsaya intikal etti. Çünkü insanlar malını ofise veremedi, bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borcunu kapatmak için malını bir an önce paraya çevirmenin derdinde. Üretici borcunu kapatmak istiyor. Tarım kesimindeki insanımızın 80 Milyar TL bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borcu var. Üretici maalesef tüccarını inisiyatifine bırakıldı."

Özkan, “Ofis alımları artırsın, randevu sisteminde bir düzenlemeye gidilsin. 1 milyon 1,5 milyon ton gibi Trakya'da ofisin mal almasını bekliyoruz. Verimin bu yıl verimin fazla olması neticesinde bir rahatlama bekliyorduk ama bu son açıklamalarla son yapılan uygulamalar bizleri üreticimizi hayal kırıklığına uğrattı. Yetkilileri tekrar üreticiyi desteklemeleri için göreve çağırıyorum. Edirne çiftçisi küstürülme aşamasında. Ofis emanet alım yapıyor ama daha fazla alım yapmalı. Bu ithalat baskısı ve silahı ile çiftçimiz vurulmak isteniyor. Yetkililerin buna 'dur' demesi lazım. Maalesef fiyat 60-70 Kuruş bir günde geriledi" ifadesini kullandı.

ÜRETİRSEK KAZANACAĞIZ

“Üretici ve üretici birlikleri bu duruma neden sessiz kalıyor?" sorusu için de Özkan şu yanıtı verdi:

“Avrupa'da üreticiler en ufak bir sıkıntı karşısında yolları trafiğe kapatıyor, boykot ediyorlar eylemler yaparak haklarını savunuyor. Bizim üreticimiz maalesef böyle bir girişimi yok, sessiz kalıyor. Birlikleri veya sivil toplum örgütleri de sessiz kalıyor. Biz her zaman üreticinin bu birliklerin yanındayız. Arzu ederlerse beraber her türlü çalışma yaparız. Yeter ki Türk çiftçisi ayağa kalksın, desteklensin. Üretirsek kazanacağız, üretemez ithal edersek tarımda da dışa bağımlılık olacak. Bu da gıda güvenliğimiz de böyle devam ederse maalesef tehlikededir."

Kaynak: Hudut Gazetesi