Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından uygulanan proje kapsamında Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy Sivrihisar İlçesinde çiftçilere kanola tohumu teslim etti.

Patates ve soğanda iyi tarım uygulamaları denetimi! Patates ve soğanda iyi tarım uygulamaları denetimi!

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Sivrihisar Kaymakamı Hüseyin SAYIN, Vali Yardımcısı Salih Altun, Sivrihisar Belediye Başkanı Hamid Yüzügüllü ve Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş’ün katıldığı etkinlikte Sivrihisar İlçesinde 24 çiftçiye kanola tohumu verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi(TAKEP) kapsamında Eskişehir’de özellikle su kısıtının bulunduğu bölgelerde yağlık ayçiçeğine alternatif olması için projelendirilen ve 2022 yılında Sivrihisar, Günyüzü, İnönü, Alpu ve Seyitgazi ilçelerinde 700.000 TL proje bütçesi ile 7.370 dekar alanda üretim yapmak üzere 119 çiftçiye Kanola tohumu dağıtıldı.

Ağustos ayında yapılan hasat sonucunda dekardan ortalama 400 kg verim elde edilmiş, toplamda hasat edilen 2.950 ton ürün karşılığında ortalama 11.000 TL/Ton fiyat ile 33 Milyon TL gelir elde edildi.

Kanolanın kıraç alanlardaki yüksek gelirinin yanı sıra çiçeklenme döneminde arıcılık için önemli bir polen kaynağı olması münasebetiyle 2023 yılı için çiftçilerden gelen talep üzerine “Sivrihisar, Günyüzü ve Çifteler İlçelerini Kanola Çiçekleriyle Sarıya Boyuyoruz” ismi ile Sivrihisar, Günyüzü ve Çifteler ilçelerinde uygulanmak üzere Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 1.266.000 TL ‘lik proje hazırlanarak Bakanlığa sunulmuş ve proje uygun görüldü.

Yüzde 75’i Bakanlık katkısı, %25’i çiftçi katkısı şeklinde temin edilen bütçe ile uygulanan proje kapsamında Sivrihisar İlçesinde 2.000 Dekar alana ekilmek üzere 24 üreticiye kanola tohumu teslim edildi.    

Kanoladan en iyi verimi alabilmek ve kanolanın kış koşullarına iyi adapte olması için 15 Eylül tarihinden önce ekimin yapılması önem arz ettiği belirtildi.