Kocaelikoz.com'dan Yasemin Kaya'nın haberine göre, Kocaeli’nin tarımsal verimlilikte üçüncü sırada olan İzmit Hacıoğlu Köyü’ndeki çiftçiler, Kocaeli’de sanayiye yapılan yatırımın çeyreğinin tarıma yapılmadığına sitem ederek, “Mazot ve gübre çok pahalı, ekin ekemiyoruz. Çiftçiler birer birer mesleği bırakıyor. Tarımsal sulamada elektrikli sisteme geçilmesini ve bilinçli tarım yapmak için belediyelerden haftada bir bize yardımcı olacak bir ziraat mühendisi göndermesini istiyoruz. Zorluklardan artık biz de bırakma noktasına geldik” dediler.

İzmit Hacıoğlu Köyü’nde çiftçilik yapan köy halkı tarımda yaşanan sorunları anlatarak, mesleği bırakmakla burun buruna geldiklerini ifade etti. Hacıoğlu Köyü’nün unutulduğunu köye hizmet getirilmediğini söyleyen çiftçiler mağduriyetlerini kendi imkanlarıyla çözmekten yorulduklarına sitem ederek yetkililere yardım çağrısında bulundu.

TARIMSAL SULAMADA ELEKTRİKLİ SİSTEM VE BELEDİYELERE ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇAĞRISI

Gübre ve akaryakıt zamlarından doğru düzgün tarım yapamadığını söyleyen İzmit Hacıoğlu Köyü'ndeki çiftçiler, “Pahalılıktan zar zor tarım yapıyoruz” diyerek ekinlerinin bilinçsiz tarım nedenleriyle de ziyan olduğuna dikkat çekti. Yardım isteyen çiftçiler “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi veya İzmit Belediyesi fark etmez, belediyelerimizden haftada bir buraya gelip bizlere yardımcı olacak bir mühendis yollamalarını istiyoruz. Tarlada böceklenme nedeniyle ürünlere kullandığımız ilaçlar yanlış olunca emeklerimiz de ürünlerimiz de çöpe gidiyor.” diyerek dert yandı.

“ESKİDEN 5 DÖNÜM KARPUZ EKERKEN ARTIK 1 DÖNÜM KARPUZU ZOR EKİYORUZ”

Tarımsal sulamada elektrikli sisteme geçilmesi için ve bilinçli tarım yapılması için belediyelerden de yetkililerden de ziraat mühendisi istediklerini ifade eden köy halkı, “Biz tarlamızda ektiğimiz ürünleri toplayıp pazarda satıyoruz. Bu masraflar pazarda sebze fiyatlarını arttırıyor. Zarar etmekten de akaryakıt pahalılığından da gübre zamlarından da artık ekin ekemez olduk. Eskiden 5 dönüm karpuz ekerken şimdi 1 dönüm ekiyoruz. Tarımsal sulamada mazotlu sistemi yapmak istemiyoruz, sulamada sadece 1 gün için 1500 liralık mazot harcamak zorunda kalıyoruz,  her gün sadece 1500 lira mazota harcamak bizim için çok ağır bir yük, artık altından kalkamıyoruz masrafların, elektrikli sulama sistemine geçilmesi için yardım istiyoruz. Sürekli sanayi ile anılan Kocaeli’de çok önemli tarım alanları var ama çiftçiye değer de yok destek de böyle giderse mecburiyetten bizler de çiftçiliği bırakmak zorunda kalacağız. Burayı 6 yıl önce örnek köy seçtiler hizmet yapılmayan köyler arasında birinci olduk,” ifadelerine yer verdi.

“DEVLETİMİZDEN TEK İSTEĞİMİZ GÜBRE VE MAZOT ZAMLARININ DURDURULMASI”

Tarlaya ekilen ürünlerin maliyetlerinin çok yüksek olduğunu ve bu nedenle de pazardaki, marketteki sebze ve meyvelerin fiyatlarının arttığını ifade eden Hacıoğlu Köyü’ndeki çiftçiler, tarımın artık eskisi gibi ucuz ve kolay yapılmadığını söyleyerek, “Tarımda olmazsa olan iki şey var o da gübre ve mazottur. Her ikisine de aşırı zam geldiği için ekim azalıyor ve sebze fiyatları da uçuyor. Devletimizden tek isteğimiz akaryakıt ve gübre fiyatlarının acil düşürülmesidir. Tarımda akaryakıttan dolayı tarlayı sürerken mazot fiyatlarına yetişemiyoruz. Bari sulama yaparken mazotla çalışan değil de elektrikli sulama sistemi için arazimizin bir bölümüne acil tarımsal elektriği çekilsin.” dedi.