Eski Ak Parti Milletvekili ve Star Gazetesi yazarı Resul Tosun, çiftçinin tepkisini çeken bir yazı kaleme aldı. ‘Çiftçilerin durumu hiç de öyle değil!’ başlıklı yazısında muhalefetin çiftçiler üzerinden olumsuz bir algı yürüttüğünü ancak gerçeğin hiç de öyle olmadığını ileri sürerek, çiftçinin hiç de küçümsenmeyecek oranda kar ettiğini ileri sürdü. 

BUĞDAY HESABI AKILLLARA DURGUNLUK VERDİ!

Memleketi Tokat’ta çiftçilerle oturup (arpa buğday fiyatları) kar zarar hesabı yaptığını dile getiren Tosun, çiftçiden aldığı bilgiye dayandırarak yaptığını iddia ettiği buğday hesabı ise akıllara durgunluk verdi. Buğday maliyet hesabını sadece mazot, gübre ve biçim maliyetleri üzerinden yapan, çiftçinin finansman maliyetini, tarla kirasını, tohum giderini hesaba katmayan, elde edilen ürünü de Türkiye verim ortalamasına (275 kg) göre değil 500 kg verim üzerinden değerlendiren Tosun, buğday üretimi yapan çiftçinin bir dönüm araziden tam 2 bin 840 TL kar ettiğini iddia etti.

BUĞDAYDA TRAJİKOMİK MALİYET KAR HESABI!

Tosun, şunları kaydetti: “Çiftçilerle oturdum, bir dönüm üzerinden buğday hesabı yaptık. Bir dönüm araziden 250 ila 500 kg buğday elde ettiklerini söylediler. Bir dönüm tarlanın 5 litre mazot ile sürülüp ekileceğini (30 TL x5= 150 TL), 20 kg gübre(350 TL) ve 15 kg nitrat (200 TL) atılacağını ve 150 lira da biçime harcanacağını söylediler. Yani bir dönüm tarlanın ekim gideri toplam 850 TL olduğunu söylediler. Ki herkes de bu kadar gübre ve nitrat kullanmaz.

Bu kadar gübre ve nitrat kullanıldığında asgari 500 kg buğday hasat edeceklerini söylediler. Bu sene taban fiyatı 7 TL olarak açıklandı. Buna göre bir dönümden elde edilen buğday 3.500 TL ediyor. Devlet dönüm başına 90 TL destek veriyor, bir dönümden en az 5 balya saman elde edileceğini ve balyasını 20 liradan satabileceklerini dolayısıyla 100 TL de samandan gelir elde ediyor.

Bir çiftçi bir dönümden toplam 3 bin 690 TL. gelir elde ediyor. Gideri 850 TL. elinde kalan net kâr 2,840 TL. Bu bir dönümün hesabı. Çiftçi en aza 30-40 dönüm ekiyor 70 -100 dönüm ve daha fazla ekenler var. 30 dönüm eken 85 bin lira kar eder, 60 dönüm eken 170 bin lira kâr eder!

Dolayısıyla buğday ekenlerin zarar etmesi söz konusu değildir. Çiftçi muhalefetin iddia ettiği gibi perişan falan değil ekecek arazi arıyor!” 

ÇİFTÇİ 1 DÖNÜM PANCARDAN 5 BİN LİRA KAZANIYOR!

Yine pancar üzerinden de maliyet hesabı yapan Tosun, bir dönüm pancardan da çiftçinin 5 bin lira net kazandığını iddia etti. Tosun’un pancar hesabı da şöyle: “Pancar eken çiftçilerle de oturdum kalem kalem hesap yaptık. Yine bir dönüm üzerinden gelir ve gideri hesap ettik.

Vaziyet aşağıdaki gibi: 

Bir dönümün ekim için mazot gideri 10 litre. (300 TL) Sulama için kullanılan mazot 10 litre. (300 TL.) Taban gübresi ve ilacı 110 kg. (1.600 TL.) Vitamin ilaç 100 TL. İlaç 50 TL. Çapalama 200 TL. Söküm kesim nakliye 15 lt mazot. (450 TL) Bir dönümün toplam gideri 3.000 TL. Bu ilaçlama ile asgari 8 ton pancar elde edeceklerini söylüyorlar. Pancarın tonu 1.000 TL ediyor. Toplam 8 bin lira gelir elde ediyor. 3000 liralık gideri çıkarsanız bir dönüm pancardan çiftçi 5 bin TL kâr elde ediyor. 10 dönüm ekse 50 bin, 20 dönüm ekse 100 bin lira net karı var”

TOSUN, YANLIŞ ÖZELLEŞTİRMELERİ AKLAMAK İÇİN PANCAR KOTASININ KALKTIĞINI İDDİA ETTİ!

Diğer yandan Tosun yazısında 2018 yılında yapılan yanlış özelleştirme ihalelerini aklamak için, özelleştirmelerden sonra pancar kotasının kalktığını iddia etmesi ise akıllara durgunluk verdi. Tosun, “Ayrıca fabrikalar özelleştirilmeden önce çiftçiye kota uygulanıyordu. Şimdi kota kalkmış çiftçi istediği kadar ekiyor ve fabrikaya satıyor. Pancar çiftçisi de halinden memnun” dedi. 

faik toy

ÇİFTÇİDEN TOSUN’A TEPKİ: ÇİFTÇİ BU KADAR KAZANIYORSA GELSİN BÜTÜN ARAZİLERİMİ VEREYİM EKSİN BİÇSİN! 

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, Resul Tosun’un yaptığı buğday hesabı gerçekleri yansıtmadığını belirterek, “1 dekar buğdaydan 2840 lira kazanıldığını rüyamızda bile göremedik” dedi. Buğday hesabının bir ilin verim ortalamasına göre değil ülke verim ortalamasına göre yapıldığını dile getiren Toy, buna göre 1 dekar buğdayın üretim maliyetinin 1650 TL olduğunu ve 275 kg olan Türkiye verim ortalamasına göre 1 kg buğdayın üretim maliyetinin 6 TL olduğunu bildirdi.

Resul Tosun’un çiftçiye dayandırarak yaptığını iddia ettiği buğday hesabının trajikomik olduğuna işaret eden Toy, “Çiftçi madem bu kadar kazanıyorsa Sayın Resul Tosun gelsin Diyarbakır’a dekarına bin lirasını bana versin geri kalan 1840 lira kar da kendisinin olsun bütün arazilerimi eksin biçsin” dedi.