Niğde'de borçlarını ödeyemeyen iki çiftçi, böbreklerini satışa çıkarttı. Niğde'nin Yeşilgölcük kasabasında çiftçilik yapan Sinan Ünlüer ve Ersin Özden, banka kredisini ve elden aldıkları borçları ödeyemeyince internet üzerinden böbreklerini satmaya karar verdi. Bankadan çektikleri kredi ve elden aldıkları borçlar birikince iki arkadaş devletin 75 bin TL'lik teşvik kredisine umut bağladı.

Bankaya gidip krediyi çekmek isteyen çiftçiler Bağ-Kur'a ve vergiye olan borçlarından dolayı oradan da eli boş döndü. Umutları devlet kapısında da yıkılan çiftçiler, son çare olarak sosyal medyadan böbreklerini satışa çıkarttı. Öte yandan Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) Avrupa Birliği menşeli buğday alımı için düzenleme getirdiğini duyurdu. Hal böyleyken, çaresiz olan köylü ve çiftçiler ise satamadıkları mahsulden dolayı borç batağından kurtulmaya çalışıyor.

EKTİM, DİKTİM, BİÇTİM SONUCUNDA BÖBREĞİMİ SATIYORUM!

Böbreğini satan iki arkadaştan diğeri olan ve gazetemize açıklamada bulunan Sinan Ünlüer ise, “Ektim, biçtim, çalıştım, sonucunda böbreğimi satıyorum. Gübre ve mazot fiyatları almış başını gitmiş, 1 litre dahi mazot alacak paramız kalmadı. Bankalara gırtlağa kadar borçlu durumdayız, kimse bize borç vermiyor, devlet destekli 75 bin TL'lik krediye başvurdum. Teşvik kredisi, hesabıma yatmadan devlete olan borçlarımıza kesildi. Oradan da elimiz boş döndük.

Tarlalarımız, traktörümüz, satacağımız patatese kadar her şeyimize haciz geldi. Bir tek haciz konmayan böbreğimizdi, onu da biz satarak borçlarımızı kapatmaya çalışacağız, devletimizden bir çare, yardım bekliyoruz" şeklinde konuştu.

HER ŞEYİME HACİZ GELDİ, BİR TEK BÖBREĞİM KALMIŞTI, ONU DA SATIYORUM!

Niğde'de çiftçilik yapan ve zor durumda olduğu için böbreğini satmaya çalışan Ersin Özer, “İki yıldır çiftçi bitmiş durumda, bankalardan çektiğimiz kredilerin taksitlerini, elden aldığımız borçlarımızı ödeyemez hale geldik. Biz de iki arkadaş ne yapabiliriz diye düşünürken, ya intihar edecektik ya da böbreğimizi satacaktık. Biz de böbreğimizi satmaya karar verdik. Tarlama, evime, arazilerimin hepsine haciz kondu, satacak hiçbir şeyim kalmadı; 150 bin TL bankalara borcum var, elden aldıklarımla beraber 200 bin TL'yi buluyor.

Şaşırmış durumdayız, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Patatesi ekemiyoruz, ektiklerimiz de artık mazot parasını dahi karşılayamaz durumda, biz bitmiş durumdayız, tüm çiftçiler mağdur. Devlet Avrupa'dan buğday ithal etmeye çalışıyor ama sorunlarımıza çare bulma yönünde adımlar atmıyor. Biz de iki arkadaş karar aldık, böbreklerimizi satarak borçlarımızı ödemek istiyoruz, alan varsa hemen satacağım" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ ÖLÜYOR DEVLET AVRUPA'DAN BUĞDAY İTHAL EDİYOR!

Tarımın her geçen gün kötüye gittiği ülkemizde çiftçiler de dibe vurmaya devam ediyor. Ana ürünümüz olan buğday için “ithal edilecek" açıklaması geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi, AB menşeli 130 bin ton buğday ithal etmek üzere ihaleye çıktı. Türkiye'deki çiftçi ise girdiği borç batağından kurtulmaya çalışıyor. Öte yandan devlet Avrupa'dan buğday ithali arayışına düştü. Ülkemizdeki çiftçiler ise mazot parasını karşılayamaz duruma geldi.

KAYNAK: ALİ ÇAĞLAR TINBEK / MİLLİ GAZETE