Adana’da, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında 2023 yılı 1. Hibe programı yoksul ve çok yoksul hanelerin desteklenmesi ilanı yayınlandı. Proje kapsamında Adana’nın Aladağ, Feke, Pozantı ve Saimbeyli 1 ilçelerinde ceviz yetiştiriciliği yapan üreticilere 11 adet yüzde 100 hibeli ceviz soyma makinesi verilecek. 6 Mart’ta başlayan hibe başvuruları 31 Mart’ta sona erecek.

Adana Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yayınlanan ilanda ceviz soyma makinesi hibe desteği ile ilgili bilgiler verildi. Yayınlanan ilanda şunlar kaydedildi: "Tarım ve Orman Bakanlığı Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında 'Yoksul ve Çok yoksul Dezavantajlı Grupların Desteklenmesi' hibe çağrısı başladı.

Bu hibe çağrısı ile Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında Ceviz Soyma Makinası temin edilerek yararlanıcılara teslim edilecektir. Proje bölgesinde Ceviz üretimi önemli bir gelir kaynağıdır. Ceviz üretimi hem zaman hem de iş gücü olarak çok zahmetli bir iştir. Cevizin tüketiciye ulaşıncaya kadar yapılan hasadın doğru aşamalardan geçirilmesi ve ürün kaybının en aza indirmesini sağlayan yardımcı, ceviz soyma makinesidir.

Cevizlerin hasat edildikten sonra kısa süre içinde kurutma aşamasına hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bunun nedeni ise yeşil kabuklu haliyle dökülen meyveler, kısa sürede kararıyor ve çürümeye maruz kalabiliyor. Eğer yeşil bölüm çürürse, bu çürüme cevizlerin de zarara uğramasına neden oluyor ve kısa sürede bozulmakta, buda maddi kayıplara neden olmaktadır.

Ceviz soyma makinesi sayesinde dışındaki kabuktan hızlı kurtulan cevizler, çabuk kuruyup pazara uygun, kaliteli olmaktadır. Ceviz soyma makinesini vereceğimiz çok yoksul ve yoksul dezavantajlı grup proje bölgesindeki ceviz üreticilerine hizmet edecek ve aile bütçelerine de bir katkı sağlayıp daha fazla gelir elde etmeleri amacıyla Ceviz soyma makinesi alımlarının bu hibe programı ile desteklenmesi sağlanacaktır.

HİBENİN KONUSU

Bu destek kapsamında sadece proje bölgesinde yaşayan ve başvurusu uygun bulunan her bir yatırımcıya bir (1) adet olmak üzere toplamda 11 adet Ceviz Soyma Makinası verilmesi hedefleniyor. 

KİMLER BAŞVURU YAPABİLECEK? 

Gelir getirici düzenli bir işi ve Tarım BAĞ-KUR’u dışında sosyal güvencesi olmayan, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarında 10 dekardan az ekilebilir arazi ve/veya 2 büyükbaştan az hayvan olanlar başvuru yapabilecek. Gelir getirici bir işi ve sosyal güvencesi olduğu halde hanede kişi başı düşen geliri net asgari ücretin 1/3’ünden az olanlar da başvurabilecek. 

UYGULAMA ALANI

Adana ilinde yapılandırılan Ekonomik Kalkınma Kümelerine (Aladağ EKK, Pozantı EKK, Feke EKK, Saimbeyli 1 EKK,)bağlı 600 metre ve üzerindeki rakıma sahip tüm mahallelerde uygulanacak.

HİBE ORANI

Başvuru sonunda hibe almaya hak kazanan üreticilere, proje bedelinin % 100’ü Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesinden hibe olarak verilecek.

BAŞVURUDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

"Genç Girişimcilere Hayvancılık Eğitimi Veriliyor! Kırsal Kalkınma Projesi Kapsamında Destek Sağlanıyor "Genç Girişimcilere Hayvancılık Eğitimi Veriliyor! Kırsal Kalkınma Projesi Kapsamında Destek Sağlanıyor

1. Başvuru Süresi Başvuru Başlangıç Tarihi : 06 03.2023 Saat : 08:00

2. Başvuru Bitiş Tarihi : 31.03.2023 Saat : 17:00

Başvuru Yerleri

Başvurular ikametgâhların bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılacak.

ceviz soyma_makinesi