Ayçiçeği dünyada ve ülkemizde en önemli yağ bitkilerinden biri olup, ülkemizde çoğunlukla yağlık olarak yetiştirilir. Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde yoğunlaşmış iken, son yıllarda Konya bölgesi de yağlık ve tohumluk ayçiçeği üretiminde ön plana çıkmaya başladı. Çerezlik üretimi ise, çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesinde, az miktarda diğer bölgelerde de ekimi yapılıyor.

ÇEREZLİK AYÇİÇEĞİ KAÇ GÜNDE YETİŞİYOR?

Yeterince nem olduğunda  ayçiçeği tohumu topraktan kolaylıkla serpilerek çıkıyor. Genellikle sulu şartlarda dekarda 5500-6000 bitki olacak şekilde ekim yapılıyor. Ekinler arasında 70 cm mesafe yeterli görülüp, bazı yörelerde 45 cm sıra arası mesafe seçilmektedir. Sıra üzeri mesafe ise 24 ile 28 cm arasında oluyor. İdeal ekim derinliği tavlı toprakta 3-4 cm olmaktadır.

Mısır fiyatları 9 bin liranın üstüne çıkamıyor! Mısır fiyatları 9 bin liranın üstüne çıkamıyor!

Ayçiçeği, ekimi takiben ortalama 5-10 günde çıkıyor. 15-20 gün sonra 10-15 cm boya ulaşıyor. Bu boy aynı zamanda tekleme zamanını geldiğinin göstergesidir . Ayçiçekleri, 25-35 gün sonra 30-35 cm boya gelmektedir. Boğaz doldurma zamanı bu süreçtir. Ekimden 60-75 gün sonra fizyolojik oluma ulaşılıyor, ortalama 90-130 gün sonunda ise hasat ediliyor.

Kaynak: www.intfarming.com