Merkezi Roma'da bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamada, 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketinin Türkiye ve Suriye'de büyük tahribata yol açtığı belirtilerek, FAO'nun söz konusu ülkelerde depremden etkilenen kırsal kesimin ihtiyaçları doğrultusunda operasyonlarını genişlettiği ifade edildi.

900 bin kişiye yönelik 25 milyon dolara ihtiyaç var

Açıklamada, "BM'nin 'Türkiye Acil Çağrısı' kapsamında, FAO'nun gelecek üç ay içinde, acil geçim desteği ve koşulsuz nakit transferleri de olmak üzere etkilenen 10 ilin tamamında kırsal kesimde yaşayan 900 bin kişiye yönelik 25 milyon dolara ihtiyacı var" ifadesi yer aldı.

Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı! Tarımda hangi girdilerin maliyeti daha fazla arttı! Veteriner harcamaları rekor kırdı!

FAO, BM'nin Suriye için yaptığı acil çağrı çerçevesinde de gelecek 3 ay içinde kırsalda yaşayan 300 bin kişiye verilecek tarımsal destek için 10 milyon dolara ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

TWİTTERDAN AÇIKLADI

FAO Genel Direktörü Çü Dongyü de kurumunun açıklamasını Twitter hesabından paylaşırken, "Bu an, küresel dayanışma ve cömertliği gösterme anıdır. Etkilenen kırsal toplulukların gıda üretimini iyileştirebilmeleri ve sürdürülebilmeleri için Türkiye ve Suriye’yi şu an desteklemeliyiz. FAO, tarım sektörünün uğradığı zararı değerlendirmek için yetkililerle çalışmayı sürdürecektir" ifadelerini kullandı.

fao 2

FAO, Türkiye'de, sulama sistemleri, yollar, pazarlar ve depolama kapasitesi dahil olmak üzere depremden zarar gören tarımsal altyapının iyileştirilmesine yönelik atılacak adımları belirlemek için çalışmaları hızlandırmak istedigini belirtti.Suriye'de ise, FAO'nun depremlerden etkilenen bölgelere ilişkin hızlı değerlendirmeleri yaparak , bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesinde büyük aksamalar olduğunu ve bu durumun acil ve uzun vadede gıda güvenliğini tehdit ettiğini açıkladı.Hasar ve kayıpların, çiftlik hayvanları, tarım ekipmanları seralar, sulama ve depolama tesisleri ile gıda ve yem üretim altyapısındaki tesisler olduğunu açıkladı.

FAO’nun hem Türkiye hem de Suriye’deki önceliğinin en çok etkilenen kırsal kesimin temel gıda üretimini sürdürebilmelerini sağlamak ve tarımsal zararın ve ihtiyaçların daha geniş perspektifle değerlendirilmesini desteklemek olduğunu ifade etti