Sağlık Bakanlığı, nişasta bazlı şekerlerin sağlığa etkileri hakkında Bilim Kurulu raporunu yayınladı. Ancak kamuoyuna açıklanmayan raporda nişasta bazlı şekerlerin bir çok hastalığa neden olduğu belirtilerek kotasının düşürülmesi istenirken, açıklanan raporda ise nişasta bazlı şekerlerle, pancar şekerinin bir tutulması dikkat çekti. Yine ilk raporda, nişasta bazlı şekerlere yönelik civa uyarısı yapılırken, bu uyarı ikinci raporda yer almadı. Raporda, genel tespitler yapılarak aşırı tüketilmesi durumunda her iki şekerin de sağlığa zararlı olduğu vurgulanarak NBŞ, pancar şekeri ile bir tutuldu.

İktidarın şeker fabrikalarını özelleştirme kapsamına almasına ilişkin tepkiler sürerken öte yandan toplumda ciddi endişelere sebebiyet veren Nişasta Bazlı Şekerlere (NBŞ) ilişkin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun raporunu kamuoyuna açıkladı.

NBŞ İLE PANCAR ŞEKERİ BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLDİ!

“Bakanlığımız Bilimsel Kurulu'nun konuyla ilgili bilimsel çalışmalar ve ilgili raporların da dikkate alındığı değerlendirmeleri neticesinde vatandaşlarımızın sağlığının korunması için Nişasta Bazlı Şekerler (NBŞ) ve şeker kullanımı konusundaki görüş ve tavsiyeleri aşağıda sunulmaktadır" diyerek açıkladığı raporda ilk rapora göre pancar şekeri ile NBŞ'nin bir arada değerlendirilmesi dikkat çekti.

NBŞ FAZLA TÜKETİLİRSE ZARARLIYMIŞ!

Bilim Kurulu tarafından açıklanan söz konusu raporda, nişasta bazlı şekerlerin tüketim miktarı bakımından zararlarına dikkat çekilmesi anlamlı bulundu. Rapordaki şu ifadeler dikkat çekti: “Sakkaroz ve NBŞ içeren besinlerin fazla tüketimi metabolik hastalıkların yanı sıra obezite ile ilişkili çeşitli kanser türlerinin (kolon kanseri, pankreas, karaciğer ve meme kanseri gibi) gelişimine de zemin hazırlamaktadır."

NBŞ KOTALARININ DÜŞÜRÜLMESİ TEHLİKEYE GİRDİ!

Kamuoyuna açıklanmayan ancak Milli Gazete tarafından geçtiğimiz ay 'Zehir Gibi Rapor' manşetiyle kamuoyuna duyurulan raporda, nişasta bazlı şekerlerin kotasının düşürülmesi istenirken, dün açıklanan raporda, NBŞ kotasının sadece artırılmaması istendi. Raporda NBŞ kotasının düşürülmesi için bir öneride bulunulmaması dikkat çekerken, bu durum hükümetin NBŞ kotalarının düşürüleceği yönündeki kararıyla da çelişti.

BİLİM KURULU İKİ KERE TOPLANDI

Bilindiği üzere üzere, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu nişasta bazlı şekerlerin sağlığa etkileri konusunda iki kere üst üste toplantı yapmıştı. İlk toplantıya 12 bilim insanı katılırken, ikinci toplantıya 25 bilim insanı katılmıştı. İlk toplantının raporu kamuoyuna açıklanmazken, ikinci toplantının raporu dün açıklandı.

HANGİ ŞEKER KULLANILDIĞI ETİKETE YAZILACAK

Yayınlanan raporda, etiket uyarısı tüketicinin hangi şekeri tükettiğini bilmesi açısından önem taşıyor. Bu konu ilk raporda da yer almıştı. Buna göre yiyecek ve içecek etiketleri üzerindeki şeker içeriğinin, elde ediliş kaynağı ve früktoz oranı belirtilmek suretiyle Türk Gıda Kodeksi şeker tebliğine uygun şekilde “şeker", “glikoz şurubu", “yüksek früktozmısır şurubu", “invert şeker" vb şeklinde açık olarak yazılması istendi.


KAMUOYUNA AÇIKLANMAYAN İLK RAPOR

 


KAMUOYUNA AÇIKLANAN RAPOR