BALIKESİR'in Bandırma İlçesi Edincik Mahallesi'nde kuş gribi olduğu tespit edildi. Mahalle karantinaya alındı. Resmi araçlar dışında giriş çıkışa izin verilmiyor.

Tarımdan Haber'in 25 Nisan 2015 tarihli “Balıkesir'de 40 bin tavuk telef oldu" haberi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı birkaç saat sonra yazılı bir açıklama yapmıştı. Yazılı açıklamada, “Herhangi bir salgın hastalığa bağlı olmadan normal oranlarda gerçekleşen yaklaşık 5-6 tavuğun öldü" demiş kuş gribi vakasını yalanlamıştı.

Ancak bölgeden gelen haberler Tarımdan Haber in haklılığını bir kez daha ortaya koydu.

Balıkesir Bandırma Kaymakamı Ali Mantı, bölge halkını tedirgin eden kuş gribi virüsünün bir işletmede tespit edildiğini doğruladı. Kaymakam, virüsün tespit edilmesi üzerine bölgenin karantinaya alındığını ve kanatlı hayvan itlaf ve imhasının başladığını açıkladı.

Bandırma kaymakamı yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Yapılan incelemeler sonrasında kuş gribi vakasına rastlanıldı. Hastalığın görüldüğü işletmede her türlü kordon koruma tedbirleri alınmıştır. İtlaf ve imha işletmelerinden sonra temizlik işlemleri yapılmıştır. Ayrıca hastalık tespit edilen işletmenin yanında bulunan ve bulaşma riski bulunan başka işletmelerde bulunan kanatlı hayvanlarda itlaf edilmiştir."

Kaymakamlık kuş gribinin tespit edildiği Edincik'te her türlü avcılığı da yasakladı. Balıkesir Bandırma'da kuş gribi ve sonrasında alınan önlemlerle birlikte telef olan tavuk sayısının yaklaşık 70 bin olduğu öne sürüldü.

Şimdi Bakanlık tarafından 8 gün önce yapılan açıklamanın nasıl tevil edileceği merakla bekleniyor.

25 Nisan 2015 tarihli Haberimiz:

Balıkesir'de 40 bin tavuk telef oldu.

Balıkesir'de son 4 ay içinde 40 bin tavuk telef oldu.

Bandırma İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sefa Uyar gazetecilere yaptığı açıklamada son 4 ay içinde 40 bin tavuğun telef olduğunu açıkladı. Tavuk ölümlerine ilişkin haberler bir süredir geliyordu. Ancak Bakanlık yetkilileri bugüne kadar bir açıklama yapmamıştı.

İlçe tarım müdürü yaptığı açıklamada, tavuk ölümlerinin araştırıldığını ve inceleme başlatıldığını belirtti. Telef olan tavuklardan alınan numunelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı araştırma laboratuvarlarına gönderildiğini söyledi. İlçe tarım müdürü Uyar, ölümlerin bu kadar yüksek olmasının kriterlerin üzerinde olduğunu, araştırma sonuçlarına göre hareket edeceklerini belirtti.

İlçe tarım müdürü Uyar'ın tavuk ölümleriyle ne zamandan beri ilgilendiği konusu ise tam bir muammaya dönüşmüş durumda. Bölgede tavuk ölümlerinin artması üzerine bazı gazeteciler yaklaşık bir ay önce Uyar'ın kapısını çalmış ancak İlçe Tarım Müdürü Uyar, konu hakkında bilgisi olmadığı gerekçesi ile gazetecilerle görüşmemişti.

Uzmanlar, tavuk ölümlerinin 40 bine çıkmasından sonra İlçe tarım müdürünün açıklama yapması ve telef olan tavuklardan yeni numune alması durumunu ise vurdumduymazlık olarak yorumladı.

Telef olan tavukların takibinin nasıl yapıldığı sorusuna açıklık getirmeyen Uyar, telef olan tavukların piyasaya sürülüp sürülmediği konusuna da değinmedi.

Normal şartlarda bir bölgede yüzde 5 tavuk ölümü olağan karşılanıyor. Ancak Bandırma bölgesindeki 40 bin tavuk bu oranın çok çok üstünde yer alıyor.


25 Nisan 2015 tarihli Bakanlık açıklamasını haber yaparak sitemizde yer verdik. İşte o haber ve Bakanlık açıklaması:

Tavuk ölümleri iddiasına açıklama

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkesir'deki tavuk ölümleriyle ilgili yaptığı incelemenin ardından açıklama yaptı.

Bugün bazı basın yayın kuruluşlarında Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yoğun tavuk ölümlerinin olduğuna dair haberler yer almıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bandırma İlçe Müdürlüğüne 15 Nisan 2015 Çarşamba günü ihbar gelmesi üzerine aynı gün Bakanlık yetkilileri, ihbara konu kümese giderek incelemelerde bulunmuştur. Kümeste yapılan incelemede; herhangi bir salgın hastalığa bağlı olmadan normal oranlarda gerçekleşen yaklaşık 5-6 tavuğun öldüğü görülmüştür. Bu sayıdaki ölümler ticari yumurtacı kanatlı işletmelerinde normal olarak değerlendirilmekle birlikte Bakanlık yetkilileri yaygın hastalık şüphesini tamamen ortadan kaldırmak için ihbarın geldiği gün numune alarak, numuneleri Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsüne göndermiştir. İlk analiz sonuçlarına göre herhangi yaygın bir hastalık durumuna rastlanılmamıştır. 25 Nisan 2015 tarihinde ise tedbir amaçlı Bandırma İlçesindeki işletmeler tekrar ziyaret edilmiş olup, salgın hastalığa bağlı herhangi bir ölüme rastlanmamıştır.

Yukarıda bahsedilen 5-6 tavuğun ölümünden başka Bandırma ilçesinde 2014 ve 2015 yılında değişik tarihlerde yaşanan elektrik kesintisi sonucu jeneratörün devreye girmemesi ve fanların çalışmaması nedeniyle 7 bin 440 tavuk telef olmuştur.

Bu nedenlerle haberde iddia edilenin aksine Bandırma İlçesinde salgın hastalığa bağlı olarak son 4 ayda 40 bin tavuğun telef olduğu yönündeki haberler kesinlikle doğruyu yansıtmamaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı