Kayseri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Aras, konuyla ilgili olarak Tarımdan Haber'e yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: "Besiciler en zor günlerini yaşamaktadır. Şu anda besicilik yapan üreticilerimiz girdi maliyet artışı yüzünden kapasite olarak yüzde 30-40 gibi bir düşüşe geçtiler. Bu günden sonra da maalesef çiftliklerine mal alamaz hale geleceklerdir. Bunun en büyük sebebi girdi maliyetleri ile kesim fiyatlarının doğru orantılı olarak gitmemesi ve girdi fiyatları yüzde 100 – 150 oranında artarken kesim fiyatları yüzde 30-40 gibi bir artış olmasıdır.

Yem fiyatları yüzde 100, saman, slaj, küspe yüzde 100, veterinerlik yüzde 200, işçilik yüzde 100 artarken canlı besilik dana yüzde 120 oranında artmıştır.

Bu şartlara göre besiciler hiç para kazanamamakta hatta paranın finansmanını ve maliyetini de içerisine koymadan etin kilogram maliyeti 120 TL’dir. Bu şartlara göre enflasyon yükselecek diye eti baskı altına alırsanız besici diye bir sektör ortada kalmaz. Tabisi biz üreticiler olaraktan tüketicinin pahalı yemesini istemiyoruz. Maalesef bu maliyetler yüzünden Türkiye’de eti ucuz yemek demek hayaldir ve gerçekçi değildir.

ETİN FİYATI DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYORSA ÖNCE GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Eğer etin maliyeti düşürülmek isteniyorsa önce girdi maliyetlerine bakılması ve fiyatlar yüzde 50 gibi düşürülmesi gerekmektedir. Eğer bunu yapamıyorsanız o zaman et üzerindeki baskıyı kaldırıp etin gerçek değerine ulaşması sağlanması gerekmektedir. ESK’nın göstermelik ve komik zamlar yerine gerçek bir maliyet hesaplaması yaparak gerçek etin değerini çıkarıp fiyat politikasını ona göre ayarlaması gerekir ve bizim yaptığımız hesaplamalara göre etin bugün ki maliyeti 115-120 TL arasındadır. ESK’nın bu değerlere göre fiyat ayarlaması gerekmektedir. Üretici rahat bir nefes alması için eğer bu yapılmaz ise süt para etmediği için inekler nasıl kesime gidiyorsa et de para etmediği için ahırlar, çiftlikler boşalacaktır. Maalesef kaybeden besici olacak en çok ülkemiz olacaktır.