Batman’ın Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesinde düzenlenen hasat etkinliğine; Batman Valisi Hulusi Şahin, Beşiri Kaymakamı Sinan Aşçı, İl Müdürümüz Mehmet Demir, , Batman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Şube Müdürlerimiz ile çiftçiler katıldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Batman Valisi Hulusi şahin; “Çiftçimizin farklı ürünlerle tanışması, şehrimizdeki ürün yelpazesinin geliştirilmesi ve kıraç arazilerde birim alanındaki gelir oranının çiftçilerimiz tarafından daha olumlu olduğu ve ürünlerin tanıtılması açısından bir çalışma yapmıştık. Özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerin Batman’da denenmesi ve hangisinin daha iyi olur, bunun araştırılmasıyla ilgili bir proje hazırlamıştık. Önce eğitim çalışmaları yaptık. Bu konuda başarılı olan illerimize çalışma gezileri düzenledik.

Projemiz netleşince bunu GAP İdaresine sunduk ve projemiz kabul edildi. 380 bin Türk Lirası bir proje bedeli ile 14 çiftçimize 2’şer dekarlık proje alanları yaptık. Bizim desteğimiz damlama sulama sistemi, bahçenin etrafına çit sistemini kurmak oldu ve bir de fideleri verdik. Bakımını da çiftçimiz üstlenmiş oldu. Bu bir deneme çalışmasıydı. Sadece lavantayı değil, kekik, adaçayı, reyhan, melisa ve nane bitkileri de vardı. Lavanta bitkisi üçüncü yılda ekonomik verim verdiği halde birinci yılda 14 bahçemizin 12’sinde yüzde yüz başarı sağlamış olduk. Bu başarı Lavantanın Batman’a uyumlu bir bitki olduğu hususunda bizde bir şüphe bırakmadı. Tabi bu çalışmayı sadece Batman için değil, bölgenin tamamı için yapmış oluyoruz. Neticede güzel bir sonuç aldık. 3 yıl sonra yapmayı planladığımız hasadı birinci yılda hep birlikte yaptık. Artık çiftçilerimiz bir ürüne bağlı kalmayacaklar. Emeği geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, Ziraat Odası Başkanlığına ve bütün mühendis arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Lavanta üreticisi çiftçi Adil Duman ise; “İlk yıl olduğu için fidanlarımız biraz küçük. Yüzde yüz verimi üçüncü yılda almayı hedefliyoruz. Bunu başarabilirsek diğer çiftçilerinde inceleyebileceği bir saha da olur. Yol üstünde olmamız hasebiyle Turizm amaçlı da düşünüyoruz. Devletten 30 bin Türk Lirası destek aldık biz de masrafın yüzde 10’unu karşıladık. 4 dönümlük alanda üretimimizi yapıyoruz. Bölgemiz için yeni bir ürün olan lavanta için ürününün işlemesi ve pazarlaması için gerekli çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi.