Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'Bakan Fakıbaba'yı kim nasıl bilgilendiriyor?' haberimiz üzerine bir açıklama yaptı.

Vatandaşa uygun ve makul fiyatlarda et satılması konusunun Bakanlığın üzerinde hassasiyetle durduğu ve üzerinde birtakım çalışmalar yürüttüğü konulardan biri olduğu dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “ESK'nın belirli zincir marketlerde reyon açarak satış yapması' konusu da bu çalışmaların genişletilerek yaygın ve sürdürülebilir kılınması amacına yöneliktir. Sayın Bakanımızın katıldığı televizyon programında ifade ettiği husus, bu amacı kastetmektedir. Dolayısıyla Sayın Bakanın yanlış bilgilendirilmesi söz konusu değildir. Ayrıca bu konudaki çalışmalar devam ettiği için konuya ilişkin detaylar, yapılacak çalışmalar sonucunda netleşecek ve ortaya çıkan son durum kamuoyuyla paylaşılacaktır"

Bilindiği üzere Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarını düşürmek için ithal ettiği hayvanlardan elde ettiği eti kasaplara uygun fiyattan vermeye başlamıştı. Ancak kasaplar pahalı et satmaya devam edince bu uygulamadan vazgeçilmişti.

Kasaplara uygulanan bu uygulanın bir benzeri bu sefer ulusal ve yerel market zincirlerine karşı başlatıldı. Et ve Süt Kurumu, geçtiğimiz Ramazan ayından buyana ulusal ve yerel market zincirlerine karkas eti 23 liradan veriliyor. Bunun karşılığında marketlerden kıymayı 33 lira, kuşbaşını da 36 liradan satılması için taahhüt alıyor. Geçen 4 aylık sürede marketler verdikleri taahhütlere uyarken, bu uygulamanın et fiyatlarının yükselmesini engellediği kaydediliyor.

Ancak bu sistem, et fiyatlarının yükselmesini engellese de yerli üretici, bu uygulamadan olumsuz etkileniyor.

TARIMDAN HABER