Antakya'da bir otelde düzenlenen Tarım ve Orman Sektörü Buluşma Toplantısında yerli tohumun önemine dikkat çeken Bakan Pakdemirli, ülkelerin stratejilerine bakıldığında Çin'in dahil, hepsinin yerli tohumu tarım üretiminin merkezine oturttuklarını belirtti.

YERLİ TOHUMU ÖNCELİĞE ALMALIYIZ

Pakdemirli, şunları kaydetti: “Tohumu yurt dışından aldığınız zaman karın önemli bir kısmı dışarıda kalıyor. Bizim bu işi yerleştirmemiz lazım. Bir de yerlinin lezzeti daha güzel. Yerli tohumu önceliğe alıp, yerli tohum ekmeye dikkat etmemiz lazım. Burada da aslında olduğumuz yer, fena değil, 2002'de 145 bin ton olan yerli tohum, 1 milyon 50 bin tona geldi."

YERLİ TOHUMUN İÇİNDE ASIL KATMADEĞERİ YABANCILAR ALIYOR!

Ancak Bakan Pakdemirli'nin üretim rakamı olarak verdiği 1 milyon 50 bin ton tohum üretiminde yabancı tohum firmalarının Türkiye'de yaptıkları üretimin de önemli bir payı var. Yabancı firmaların Türkiye'de yaptıkları üretim yerli üretim gibi görülse de yine bu üretimde de karın önemli bir kısmı yurtdışına gidiyor. Bunun yanında yabancı çeşitler Türkiye'de üretilince bunu üreten yerli firmalar da yabancı firmalara lisans ücreti ödüyor. Dolayısıyla burada da yine yurtdışına kar transferi söz konusu.

Türkiye'de, katmadeğeri yüksek olan şeker pancarı, ayçiçeği, mısır, pamuk ve patates tohumlarında yabancı çeşitler hakim durumda. Dolayısıyla tohum sektöründe en karlı üretim yabancıların kontrolünde bulunuyor. Yabancı firmaların elde ettiği yüksek karlar da yurt dışına transfer ediliyor.

BUĞDAYDA BİLE YABANCI ÇEŞİTLER ARTMAYA BAŞLADI

Diğer yandan son yıllarda ekilen buğday çeşitlerinin büyük kısmı da yabancı çeşitlerden oluşmaya başladı. Kullanılan her yabancı buğday çeşidinden dolayı Türkiye yine yabancı firmalara lisans ücreti ödemek zorunda kalıyor.

Tohumda üretilen katmadeğerin yurt içinde kalması, yabancı firmaların Türkiye'deki üretimleriyle değil yerli firmaların geliştirdikleri çeşitlerle mümkün olacak.

TARIMDANHABER