Tohumda ithalatı önleyici, üretimi artırıcı ciddi projeleri gündeme getirmeleri gereken alt birliklerin son günlerde asıl görevlerini bir tarafa bırakarak, tohumculukta tescil ve sertifikasyon işlemlerinin alt birliklere devredilmesi için var güçleriyle çalıştıkları ve bunun için Bakanlık yetkililerini yurt içi ve yurt dışı gezilere götürerek ikna etmeye çalıştıkları ortaya çıktı. Tohumculukta tescil ve sertifikasyon işlemlerinin alt birliklere devredilmesi durumunda bundan yerli tohum firmalarının büyük bir darbe yiyeceği ve çiftçinin de tohum maliyetinin artacağına dikkat çekiliyor.

Memurlarnet'te M. Murat Gün imzasıyla yayınlanan 'Tohumculuk Birlikleri Hizmet Değil de Para Peşinde mi?' başlıklı yazıda, tohumculuk sektöründeki alt birliklerin tescil ve sertifikasyon işlemlerini kendi bünyelerine alabilmek için Tarım ve Orman Bakanlığı üzerinde baskı kurduklarına dikkat çekildi.

ÇİFTÇİYE HİZMET İÇİN DEĞİL GELİRİNDEN DOLAYI TALİPLER!

Tohum Tescil ve Sertifikasyon Kurumu'nun Türkiye'de tohumculuk alanında resmi manada tescil ve sertifikasyon işlemlerini tüm rükunlarıyla yerine getiren tek kuruluş olduğunu belirten Gün, kurumun stratejik önemine dikkat çekti. Tescil ve sertifikasyon işlemlerini kendileri için önemli bir gelir kapısı olarak gören alt birliklerin, kurumun elinden bu yetkinin alınarak kendilerine verilmesini talep ettiklerini ifade eden Gün, “Bu birlikler, devlet kuruluşunca yürütülen tescil ve sertifikasyon işlemlerinin geriye kalan paralı kısımlarını da almak için, son bir kaç yıldır kolları sıvamış görünüyorlar" dedi.

YERLİ TOHUM FİRMALARININ ALEYHİNE OLACAK

Geçmişte tahıl etiket işlemlerinin 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu'na dayandırılarak sektördeki alt birliklere devredildiğini hatırlatan Gün, alt birliklerin bu işten en az 10 kat kar ettiğini belirtti. Benzer bir durumun tescil ve sertifikasyon işlemlerinde de yaşanması durumunda alt birliklerin bundan büyük karlar elde edeceklerini vurgulayan Gün, ancak yerli tohum firmalarının bundan büyük bir darbe yiyeceğine işaret etti.

ALT BİRLİKLERİN GELİRLERİ 10 KAT ARTACAK!

Tohum Tescil ve Sertifikasyon Kurumu'nda yapılan işlemlerden dünya emsallerine göre oldukça düşük miktarda döner sermaye katkısı alındığının altını çizen Gün, şunları kaydetti: “Tohumluk tescil ve sertifikasyon ile ilgili işlemler, bu anlayışla özelleştiği, özel sektöre veya bu birliklere devredildiği takdir de, şu an devletin verdiği hizmetin karşılığı olarak alınan miktarın 8-10 kat artacağı ve bu durumdan da özellikle yerli tohum firmalarının ciddi manada etkileneceği aşikardır. Güvenilirlik konusu da işin cabasıdır"

ORTADA HAKLI BİR GEREKÇE YOK

Tohumluk tescil ve sertifikasyon ile ilgili işlemlerin alt birliklerine devredilmesi için ortada haklı bir gerekçe bulunmadığını dile getiren Gün, “60 yıllık tecrübenin ve devlet güvencesinin güdümü altında, sadece devletin vatandaşına hizmet babında ve doğru bir şekilde yürürken, yani devredilmesi için hiçbir sebep yokken, bu işi sadece para için yapan, yarın yönetime nasıl bir anlayışın geleceği belli olmayan bir yapıya bu şartlarda devredilmesi ne kadar kabul edilebilir bir durumdur?" diye sordu.

BAKANLIK YETKİLİLERİNİ GEZİLERE GÖTÜREREK İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORLAR!

Alt birliklerin tohumluk tescil ve sertifikasyon işlemlerini alabilmek için Bakanlıktaki yetkililere nasıl baskı kurduklarına da dikkat çeken Gün, şunları kaydetti: “Herkesin elini taşın altına koyduğu bir dönemde, sivil toplum kuruluşu olarak, tohumculuk alanında; ithalatı önleyici, üretimi artırıcı ciddi öneriler ve fedekarlıklar göstermeleri gerekirken; tescil ve sertifikasyon işlemlerinin bu paralı kısmını, daha önce aldıklarına ek olarak, kendilerine devrine ikna etmek için, konuya vakıf olmayan ilgili yetkilileri, her zaman yaptıkları gibi, üyelerden topladıkları aidatlar ile yurt içi, yurt dışı gezilere götürerek ve çeşitli toplantılar düzenleyerek ikna çabalarına girişmeleri; tescil ve sertifikasyon'un paralı kısmının kendilerine devredilmesi halinde, nasıl bir usulle çalışacaklarını da göstermektedir"

ALT BİRLİKLERİN ALT YAPI VE TECRÜBELERİ BULUNMUYOR!

İşin garip tarafının alt birliklerin tohumluk tescil ve sertifikasyon işlemlerine talip olmalarına rağmen bu konuda alt yapılarının ve tecrübelerinin bulunmadığına işaret eden Gün, bu işleri aldıkları takdirde taşerona yaptıracaklarını bildirdi. Bunun da tohumda yeni bir maliyet unsurunu gündeme getireceğini ifade eden Gün, tohumculuk firmalarının da bu maliyeti çiftçilere ve dolaylı olarak da tüketicilere yansıtacağını kaydetti. Gün, “Aracıların kaldırıldığı bir dönemde yeni aracılar icat etmeye gerek var mıdır?" eleştirisinde bulundu.

TARIMDANHABER