TMO, yem regülasyonu kapsamında üretici ve yetiştiricilere satacağı arpanın fiyatını 5250 TL/ton olarak açıklaması, hayvancılık sektöründe ucuz yem beklentisinde büyük hayal kırıklığı oldu. TMO’nun sözde üretici ve yetiştiriciyi desteklemek için ucuz arpa diyerek satışa çıkardığı arpa fiyatının maliyetlerle birlikte hemen hemen piyasa fiyatları ile aynı olması, verilen desteğin de sorgulanmasına neden oldu. 

osman türkman

Gaziantep Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, üyelerine bir duyuru yaparak, TMO’nun açıkladığı arpa satışında fiyatlarının yüksek olmasından dolayı arpa müracaatı almadıklarını belirterek, “Arpa müracaatı için şimdilik Birliğe gelmeyin” dedi. 

Türkman, üyelerine yaptığı duyuruda, şunları kaydetti: “Değerli üyelerimiz arpa bedelinin üzerine nakliye ve maliyetler eklendiğinde fiyat yüksek olduğundan arpa müracaatı almıyoruz. Sorunu çözebilmek için TMO ile görüşüyoruz. Gelişmeler hakkında sizi bilgilendireceğiz. Arpa müracaatı için şimdilik Birliğe gelmeyiniz” 

ÜRETİCİ NEDEN TMO’DAN ALSIN?

Aydınlık Gazetesinden Sibel Koç Güven’in haberine göre, Türkman TMO’nun ucuz arpada uyguladığı fiyat politikasındaki çarpıklığı şöyle anlattı: “Arpanın Gazintep’in Islahiye ilçesine gitmesinin 250 lira nakliye bedeli var, 25 tonluk tırlarla götürüyoruz. Oraya boşaltıp, yer kiralıyoruz, hamal tutuyoruz. 40-50 kuruş bir farkla maliyet 5 bin 830 lirayı buluyor. Fireyle birlikte 5 bin 930 lira oluyor. Geçen hafta borsadaki arpa fiyatı ise 5 bin 950 ile 5 bin 980 lira civarındaydı. Şu an serbest piyasadan üyelerimiz 6 bin 200 lirayla 6 bin 600 lira arasında bir fiyattan arpa alabilir. Neden üye bana gelsin, müracaat etsin, bir ay da beklesin?”

FİYAT, 4 BİNİN ÜZERİNE ÇIKMAMALI

Türkman, buğday fiyatının 7 binin üzerinde olduğunu ama buğdayın un fabrikalarına 4 bin 700 liraya verildiğini de belirterek, “Buğday, fabrikalara devlet tarafından 4 bin 700 liradan verilirken arpanın 5 bin 330 liradan ilk elden satılması ne kadar doğru? Arpanın da o zaman 3 bin 700 liran verilmesi lazım. Arpanın 4 liranın üzerine çıkmaması lazım.” dedi. 

TMO HAYVAN BAŞINA NE KADAR ARPA VERİYOR?

Geçen yıl üreticiler ister birliğe isterse de TMO’ya gidip arpa müracaatlarını yapabiliyorlardı. Şu anda ise birlikler üzerinden bu işlem yapılacak. TMO, geçen yıl küçük başta hayvan başı aylık 30 kilogram arpa veriliyordu, bu yıl 18 kilogram veriliyor. Büyük baş hayvan için ise 20 kilogram arpa verilecek. En büyük sıkıntı ise fiyat. Şu anda TMO’nun açıkladığı fiyat 5 bin 250 lira. KDV ve regülasyon fiyatı ile birlikte üretici, arpayı yaklaşık 5 bin 330 liradan alabilecek.

kangal ziraat odası

KANGAL ZİRAAT ODASI: BUNUN ADI DESTEKLEME DEĞİL ACİLEN ARPA FİYATINDA YENİ DÜZENLEME BEKLİYORUZ!

Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, TMO’nun arpa fiyatlarıyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl yem 4 bin 500 lira civarında iken TMO tonu 2 bin 250 liraya arpa verdi. Bu gerçekten besicilerimiz için önemli bir destek oldu. Ama bu yıl açıklanan rakamlar çok fazla. Yemin tonu 6 bin lira civarında olduğu bu dönemde besicilerimize tonu 5 bin 250 liraya arpa vermeyi taahhüt etmek maalesef piyasa koşullarından çok uzak bir yaklaşım. Bu şekilde çiftçimiz KDV ile 5 bin 312 liraya arpa almış olacak. Biz, Kangal Ziraat Odası olarak Tarım Marketimizde zaten nakliyesi içinde bu fiyatlara yem satıyoruz. Geçtiğimiz yıl yem fiyatlarının yarısına verilen arpa, bu yıl aynı paraya üreticilerimize destek adı altında sunuluyor.” dedi. 

Fiyatlarla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini belirten Çoban şöyle devam etti: “TMO’nun bu süreçte arpayı daha uygun fiyatlara besicilerimize vermesini beklerdik. Umuyoruz bu karardan dönülür ve fiyatlarda düzenleme yapılır. Aksi halde arpayı bu fiyatta alan besicimiz nakliye ve kırım ücretiyle yem fiyatıyla aynı oranda para harcamış olacak. Bunun adı da destekleme olamaz. Sayın Bakanımızdan konuyla ilgili yeni bir düzenleme bekliyoruz.”