Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Bakanlık tarafından desteklenen ‘Buzağılar Ölmesin İşletmelerimiz Şenlensin’ projesi kapsamında proje lansmanı ve ilk aşı uygulaması Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek’in teşrifleri ile Damal ilçesinde Kalender mahallesinde gerçekleştirildi. 

Öncelikle suni tohumlama yapan/yaptıracak olan köy ve işletmelerde buzağılarda hastalık, bakım ve besleme kapsamında suni tohumlamanın önemi, buzağı ishalleri ve aşı uygulamalarının faydaları konularında eğitim yayın ve yayım faaliyetlerinin etkin bir şekilde yürüterek,  buzağı ölümlerinin önlenmesine yönelik koruyucu aşılama kapsamında Bakanlık tarafından zorunlu olarak uygulanmayan 20.000 doz buzağı septisemi aşısı bölgede uygulanacak.

31 Aralık'a sayılı gün kaldı! Başvuru yapmayan çiftçi destekten yararlanamayacak! 31 Aralık'a sayılı gün kaldı! Başvuru yapmayan çiftçi destekten yararlanamayacak!

Toplam bütçesi 1.000.000 Türk Lirası olan, il merkez ve 5 ilçesinde uygulanacak olan proje kapsamında gebe düve ve ineklerde doğuma 2-6 hafta kala resmi veteriner hekimler tarafından septisemi aşısı ile aşılanacak ve doğum sonrası ağız sütü yoluyla hastalıklara karşı antikor oluşumu sağlanacak. 

Ardahan Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi paydaşlığında hayata geçirilen proje kapsamında aşılama çalışması öncesinde yaptırılan anket çalışmalarının analizi, aşı uygulamalarının etkisinin ölçülmesi adına kan alımı-analiz çalışmaları, eğiticilerin eğitimi kapsamında veteriner hekimlerimize yönelik eğitimler, akademisyenlerin katılımı ile köy/mahalle eğitimleri yapılacak.