Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, sektörün geçmişi ve bugün geldiği nokta konusunda önemli bilgiler verdi. Bu sektörde günümüzde kullanılan teknolojiden bahseden Demirtaşoğlu, yel ve su değirmenlerinin yerini artık 4.0 teknolojisine sahip makinaların kullanıldığı değirmenler olduğundan bahsetti. Sektörde faaliyet gösteren firmaların hangi alanlara yönelik üretim yaptıklarına da değinen Demirtaşoğlu, öğütme sektörünün un, yem, hayvancılık, makarna, ekmek, kahve endüstrisi gibi geniş bir çalışma yelpazesine sahip olduğunu aktardı.

DESMÜD üyelerinin yurtiçi ve yurtdışı pazarları konusunda yaşadıkların soruna dikkat çekten Demirtaşoğlu: "Üyelerimiz 2 yıl önce 146 ülkeye ihracat yaparken bugün 162 ülkeye ihracat yapar hale geldiler. Ancak birçok yerde katma değerli ürünlerin ihracatı konusuna değiniyoruz. Burada esas olan para kazanmanız. Ülkemizin ihracat ortalaması 0,93 USD Cent / Kg. Bu şu anlama geliyor, bir kg ihracata karşılık Türkiye ortalaması 1 USD' nin altında. Buna karşın bizlerin gönderdiği makinaların ortalaması 14 – 16 USD/Kg arasında. Bu da şu anlama geliyor, ülkenin genel ihracat ortalamasına göre 15 kat daha katma değerli ürün üretiyorsunuz demektir." dedi. 

Türkiye' nin başlıca rakiplerinin Almanya, İtalya, Japonya olduğundan bahseden Demirtaşoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: 'Bu ülkeler 4.0 teknolojisini çok yaygın kullanıyorlar ve rekabet etmenin tek yolu yine 4.0 teknolojisini kullanmaktır. Bu sayede depolamadan öğütmeye, aktarmadan yüklemeye kadar tüm imalat otomatik sistemlerle yapılıyor."

SEKTÖRDE ÜLKE OLARAK BİRİNCİLİĞİMİZ VAR ANCAK DEVLETİMİZİN ÇOK ALAKADAR OLDUĞUNU SÖYLEYEMİYORUM

"Bu sektörde ülke olarak birinciliğimiz var ancak devletimizin çok alakadar olduğunu söyleyemiyorum. Oysa isterdik ki, problemlerimiz dinlenilsin, devlet büyüklerimize çok daha kolay ulaşabilelim, birinciliğimizi devam ettirebilmek için birlikte yol haritası çizelim…' diyen Demirtaşoğlu, devletten beklentilerini şu şekilde ifade etti: 'Örneğin Çin' den değirmen makinaları geliyorsa ilave gümrük vergileri konulabilir, Latin Amerika Türkiye' ye % 60 vergi uyguluyor, düşürmek için devlet nezdinde girişimde bulunulabilir. Kendimizi anlatabilmemiz için defalarca randevu taleplerimiz ne yazık ki karşılık bulmadı veya yurtdışında katıldığımız konferans ve fuarlarda hiçbir devlet yetkilisi katılmadı."

Lider olduğumuz sektörde hammadde problemi yaşanıyor

Muhataplarının Ticaret Bakanlığı ve Teknoloji Bakanlığı olduğunu dile getiren DESMÜD Başkanı Zeki Demirtaşoğlu, 2,5 ay kadar bir süre önce randevu talebinde bulunduklarını ancak hala bir geri dönüş yapılmadığını iletti.

MAKİNE İMALATÇILARI SAÇ BULAMIYOR! 

Demirtaşoğlu: 'Üreticiler şu an imalatta kullanmak için saç bulamıyorlar. Katma Değerli Ürün' den bahsediyoruz. Doğrudan saç ihraç edeceğimize bizler bu saçı kullanıp makine imal ettiğimizde çok daha yüksek miktarda döviz girdisi sağlıyoruz. Bir zamanlar mobilyacılar da aynı problemi yaşadı ve aynı sıkıntıları dile getirdiler. Bugün biz bu problemlerle karşı karşıyayız. Milyon dolar değerinde silo projeleri gerçekleştireceğiz ancak saç bulamıyoruz. 6 ay sonra gelecek saçın parasını peşin ödemelerine rağmen makine üreticilerimiz saç bulamıyorlar.'

Seslerini kimsenin duymadığını dile getiren Demirtaşoğlu, bu saçı kuruş karla satmak yerine katma değerli ürün halinde onbinlerce dolara satılabileceğini aktardı. Ayrıca Ereğli ve İsdemir' in öncelikle üreticilerin ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kalan kısmı ihraç etmesinin daha uygun olacağını söyledi ve hammadde ihtiyaçlarının karşılanması durumunda sektör ticaretinde % 30' luk bir artış öngörldüklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: MİLLİNGANDGRAİN-TR