Kangal Ziraat Odası Delege seçimleri 27 Aralık 2022 Salı günü gerçekleştirildi. Seçimlerin ardından ise Kangal Ziraat Odası delege seçimlerine Kaymakamlık tarafından şaibe karıştırıldığı iddiaları gündeme bomba gibi düştü.

Oda avukatlarının kaymakamlıkla ilgili suç duyurusunda bulunmaya hazırlandıkları, hem Cumhuriyet Başsavcılığı hem de İç İşleri Bakanlığına Kaymakamlık tarafından yapıldığı öne sürülen usulsüzlükler şikayet edecekleri, ayrıca Ziraat Odasınca, usulsüz seçim yapan kişiler hakkında kanun ve tüzük hükümlerince disiplin soruşturması başlatıldığı öğrenildi.

kangal ziraat odası-1

Konuyla ilgili açıklama yapan Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, yapılan delege seçimlerinde kaymakamlık tarafından usulsüzlük yapıldığını ve 2018 yılında alınan İlçe İdare Kurulu ve Mahkeme kararlarının hiçe sayıldığını söyledi.

ZİRAAT ODASI SEÇİMLERİNE ŞAİBE KARIŞTI

Başkan Basri Çoban, “Mevcut Kaymakam ne yazık ki kanunları tanımadığı gibi bu kararlara yönelik İdari Mahkemelere açılan davalara ve bu mahkemenin verdiği kararları da tanımayarak, Kangal Ziraat Odası seçimlerine şaibe karıştırıldığını üzülerek ifade etmek istiyorum. Kaymakamlık bünyesinde İlçe İdare Kurulu ve Sivas İdare Mahkemesinin, ‘ÇKS belgelerinin Ziraat Odalarında Üyeliğine Delil Teşkil Etmeyeceği, Ziraat Odası Üyelerinin ÇKS Belgelerine Dayanarak Delege Seçimlerinde Oy Kullanmasının Hukuka Aykırı Olduğuna’ dair mahkeme kararını yok sayarak, Kangal Ziraat Odasının 2022 yılında yapılan seçimlerinde köylere ÇKS listesi adıyla dağıtılan listelerle usulsüz seçim yapmış ve delege çıkartılmıştır.

Tarım Bakanından dikkat çeken çim açıklaması! Tarım Bakanından dikkat çeken çim açıklaması!

KANGAL KAYMAKAMI ZİRAAT ODASINA MI ADAY OLACAK?

Bu usulsüzlükler, bizleri derinden üzmüştür. Tek derdi çiftçilerinin hakkını savunmak olan, onlara ucuz ve kaliteli ürünler sağlamak olan Türkiye’de öncü oda konumunda olan Kangal Ziraat Odasının neden hedef alındığını anlamakta zorlanıyoruz. Yoksa Kangal Kaymakamı, Ziraat Odasına aday mı olacak? Ne yazık ki yaşanalar bizlerde bu algıya neden oldu. Ya da seçimleri hiçe sayarak Odamıza atama yoluyla birilerine mi vermek istiyor? İlçemize yaklaşık 2 ay önce atanan Kaymakam, bu gücü nereden alıyor? Kimlere güveniyor?” dedi.

KAYMAKAM MAHKEME KARARLARINI HİÇE SAYIYOR

Konuyu yargıya, İç İşleri Bakanlığına ve Cumhurbaşkanlığına taşıyacaklarını belirten Başkan Çoban, “Çiftçilerin seçme hakkına yönelik yapılan bu baskıları anlamak mümkün değil. İlçemizde mülki amir olması gereken, kanunları uygulayacak kişi olması gereken Kaymakamımız, mahkeme kararlarını hiçe saymaktadır. Kangal Kaymakamı, ilçemize kanunları tatbik etmek için mi atandı, yoksa onları yok saymak için mi atandı. Bizler, çiftçilerimiz için gece gündüz çalışan siyasetten uzak duran bir yapıdayız. Seçimlerde gönüllere girmek istemeyen, çiftçilerden uzak duran, onların sorunlarına kulak tıkayanlar bugün çiftçilerimizin özgür iradelerine zincir vurmaya çalışıyor. Bu konuda 5 Bin üyemizin hakkını sonuna kadar savunacağız ve arayacağız” diye konuştu.

KAYMAKAM, SEÇİMİ KAZANAN 7 DELEGEMİZİ İPTAL ETMİŞTİR

Çoban, Kangal Kaymakamının görevine atandıktan sonra ilk icraatının “Ziraat Odasına Kayyum Atarım” diyerek başladığını dile getirerek, “Seçimler sonucunda 7 delegemiz seçimi kazandığı halde Kaymakam tarafından gerekçe gösterilmeksizin delegelikleri iptal edilmiştir. Tüm bu kanunsuzluğa rağmen delegelerimizin Yüzde 65’i bizleri tercih etmiştir. Kangal’ın yiğit çiftçileri, bu tür oyunlara en güzeli cevabı sandıkta vermiş ve Türkiye’ye örnek çalışmaları hayata geçiren Basri Çoban ve ekibine destek vermiştir.

Gerekçesi sorulduğunda ise mahkemeye başvurun diyerek haklı taleplerle dalga geçilmektedir. Bizi, kayyum atamakla tehdit eden sayın kaymakam, şunu iyi bilsin ki; Çiftçilerin gerçek temsilcileri olarak kimseye boyun eğmeyeceğiz. Devletin makamıyla hiç kimse bana ve eli nasırlı Kangal çiftçisine diz çöktüremez. Bize ayar vermek isteyenler önce ilçenin ve köylerin durumuna baksınlar. İlçemiz ve köylerimiz göç verirken, eğitim ve sağlıkta geldiğimiz nokta ortada, yolları yapılmayan köylerimiz ortada, asgari ücrete ağır sanayide gençlerimiz ezilirken, ilçenin sorunlarını dertlerini bilmeyenler dönün ilçemizin durumuna bir bakın. Ben ve eli nasırlı çiftçiler, bu kanun nizam tanımayanlara karşı sandıkta gereken cevabı vereceğiz” şeklinde konuştu.