Kahveci, diğer ürünlere de 17 milyar destek bütçesinin eklenmesi durumunda hayvancılık destekleri hariç toplam destek bütçesinin 127 milyar lirayı bulduğunun altını çizdi.
TEMEL DESTEK SİSTEMİNE GEÇİLMESİ DOĞRU BİR AŞAMA!
Ziraat mühendisi Ergin Kahveci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, temel destek sistemine geçilmesinin doğru bir aşama olduğunu ancak ülkenin tarımda makro bir planının olmamasından dolayı bu atılan doğru adımında yeni bir kaos çıkaracağını bildirdi.
ELEKTRİK, SULAMA, TOHUM DESTEKLERİ NE OLDU?
Aynı ürünlerin hem temel destek hem de planlı üretim desteklerinin içinde sayıldığını dile getiren Kahveci, Bakanlık açıklamasında temel desteğin de mazot ve gübre desteğini kapsadığının açıklandığını hatırlattı. Ancak elektrik, sulama, tohum vb desteklerin ne olduğunun açıklamada belli olmadığının altını çizen Kahveci, “Bulmaca çözüyoruz” diyerek duruma tepki gösterdi.
Yeni destekleme modelinde diğer ürünlerin de tam belli olmadığına dikkat çeken Kahveci, “Tablo 1'de "diğer ürünler" diye bir tanımlama var. Nedir bu diğer ürünler? 400 civarındaki tüm tarımsal üretim çeşitliliği bu diğerin içinde mi? Fındık ve çay varken; diğer meyveler buharlaştı mı? Kiraz, Ayva, Üzüm, Kayısı vb ürünler ile Şerbetçi otu var mı bu kapsamda? Yoksa sadece kafanızdan geçen, "diğer tarla ürünleri mi?" dedi.
BAM TELİ BURASI!
Yeni destekleme modelinde asıl bam telinin ise destek miktarı olduğunu dile getiren Kahveci, belirlenen katsayıya göre sadece planlı üretim desteği kapsamında olan ürünlere verilecek destek bütçesinin 110 milyar TL’yi bulduğunu belirtti. “Eğer diğer ürünler içindeyse ki; bu ülkenin toplam ekili-dikili tüm alanlarıdır. Eğer diğer/tüm ürünleri de kapsıyorsa, bu değere 7 milyon ha için en az 17 milyar TL daha temel destek eklememiz lazım. Hayvancılık destekleri henüz ortada yokken. Soru: Bizi yormadan, bu verilerden, Bakanlık olarak 2025, 26, 27 yılları destekleme miktarı ne kadardır?” değerlendirmesinde bulundu.