Yozgat İl Hayvan Sağlığı Zabıta Komisyonu tarafından alınan kararlar doğrultusunda il genelindeki canlı hayvan pazarları süresiz olarak kapatıldı. Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, çevre illerde besi hayvanlarında şap hastalığının görülmesi nedeniyle gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Tarım müdürlüğünden konu hakkında bilgi aldıklarını kaydeden Selvi, çevre illerde belirtilerin başlamasından dolayı tedbir amaçlı canlı hayvan pazarlarının süresiz kapatıldığını belirtildiğini bildirdi.

'Veterinerlerimizin çoğu deprem bölgesine gitti' 

"Yozgat’ımızda şu an hastalık yok ama aşılamalar başladı, tedbir amaçlı" diyen Selvi, şunları kaydetti:

"Depremde oldu, afet var, memurlarımızın, veterinerlerimizin çoğu deprem bölgesine gitti, oradaki hayvanlar için, orada yapılacaklar işler için. İlimizde de şu an aşılama başladı. Bu aşılama süresinde de üyelerimiz, hayvancılarımız bize de geliyor, diyorlar ki; pazarlar niye kapandı, niye alım-satım yapamayacağız? En güzeli tedbir almak, tedbiri güzel bir şekilde alırsak, güzel bir şekilde evimizdeki hayvanlarımızı değerlendiririz. Hastalık girmeden biz bu işi başta çözeriz. Onun için sabırlı olacağız, hayvanlarımızı aşılattırıp veya sevkiyat yaparken aşılı, belgeli, güzel sistemli bir şekilde bu işi yürütmemiz lazım. Bütün üyelerimize, hayvancılarımıza öneride bulunuyorum, biz de içinde dahiliz, hayvancılık yapıyoruz, şimdi hastalık bir girdiği zaman Allah vermesin soruyoruz çevre ilerden, daha ağır bir şap girdiği zaman hayvan fiyatları yüksek, bir hayvanım maliyeti çok, ondan dolayı evimizde güzel bir şekilde sabırlı bir şekilde bu hayvanları bir hastalığa yakalatmadan tedavilerini, aşılarını yaptırıp, ondan sonra sahaya çıkmamız lazım." 

1577

Gübreli hayvan ithalatı haberine Hijazi firmasından küstahça ihtarname! Gübreli hayvan ithalatı haberine Hijazi firmasından küstahça ihtarname!

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, kent genelindeki tüm hayvan pazarlarının çevre illerde büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığının yayılma riskine karşı tedbir amaçlı kapatıldığı belirtildi.

Şap hastalığı ile mücadele çalışmaları kapsamında ilkbahar şap aşılama kampanyasının başlatıldığı anımsatılan açıklamada, çevre illerdeki hastalık çıkışı da göz önünde tutularak büyükbaş hayvanlarda koruyucu aşılama çalışmaları konusunda tüm yetiştiricilerin hassasiyet göstermeleri gerektiği vurgulandı.

EN AZ BİR AY SÜRECEK

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Hayvan Sağlığı,Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Şükrü Ayan'dan aldığımız bilgelere göre Yozgat bölgesinde herhangi bir hastalık belirtisi ya da vaka bulunmamakta lakin çevre illerde yaşanan vakalardan ötürü bölgenin yetiştiricisinin zarar görmemesi adına komisyonda karar alındı.  Tedbirlerin azami süre ile bir ay süreceği tarafımıza aktarıldı.
ŞAP HASTALIĞI NASIL BİR HASTALIKTIR ?

Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.

ŞAP HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR?

İçi su dolu kabarcıklar ile başlar. Diğer belirtiler arasında ise topallık, uyuşukluk, iştah kaybı ve sütten kesilme yer alır. Hastaların ağızlarından ip gibi salya akar, ateş 40 -41 C, ağız şapırdatması, dilinde, dişetlerinde, dudağın iç kısmında mercimek veya fındık büyüklüğünde su keseleri (veziküller) görülür.

ŞAP HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR ?

Şap hastalığının etkenine direkt tedavi uygulanmıyor ancak yan etkilerden dolayı oluşan enfeksiyonların tedavisi gerçekleştiriliyor. Ölüm oranı düşük olan şap hastalığında, ağızdaki yaralar için karbonatlı, sodalı su ve sirkeyle ağız içi yıkanıyor. Ayaklara dezenfektan uygulanıyor