ABD'li nişasta bazlı şeker (NBŞ) üreticisi gıda firması Cargill'in ocak ayında yayınladığı raporda Türkiye'ye şeker fabrikalarını özelleştirme tavsiyesinde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Hükümetin, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye ait 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesine karar vermesinden sonra, Cargill'in Şeker Kurulu'nun kapatılması ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik yönlendirme yaptığına dair haberler çıkmış, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'la Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı görüşmeyi hatırlatarak, “Gündem şeker fabrikalarının satışıydı" demişti. Cargill ise bu söylentileri yalanlamıştı.

TRT Haber'de yayınlanan bir programa konuk olan Bulut, Erdoğan'ın şeker fabrikalarının satılmasına asla izin vermeyeceğini savundu.

Bulut ayrıca, kendisinin NBŞ'lere karşı Türkiye'de savaş başlatan ilk kişi olduğunu ve şu anda dahi hiçbir gazetecinin korkudan ya da reklam pastası kaygılarından ötürü konuşamadığını öne sürdü.

NE OLMUŞTU?

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 14 şeker fabrikasının satış yöntemiyle özelleştirilmesi için ihale açtığını bildirmişti.

Resmi Gazete'nin 21 Şubat tarihli sayısında yer alan ilana göre Türkiye Şeker Fabrikası AŞ'ye ait 14 şeker fabrikasından Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının ihalesi 3 Nisan'a, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan'a, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan'a kadar teklif verilebilecek.

Şeker-İş Sendikası, 14 fabrikanın satış yöntemiyle ayrı ayrı özelleştirilmesi kararına karşı Danıştay'da dava açmıştı.

TARIMDANHABER