Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar) rastlanan, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çok bulaşıcı viral bir hastalık. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde % 30-45, süt veriminde % 15-35 arasında kayıplarına neden oluyor.  Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas ve hastalık ölümle sonuçlanabiliyor.

Hastalıktan korunma yolu ise hayvanların 6 ay aralarla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanması şeklinde. Ayrıca büyükbaş hayvanların il dışına sevklerinde ve hayvancılık desteklemelerinde şap aşısının yapılmış olması zorunlu tutuluyor.

Besici hayvanını kestiremiyor ESK Polonya'dan tırlar dolusu et ithal ediyor! Besici hayvanını kestiremiyor ESK Polonya'dan tırlar dolusu et ithal ediyor!

BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNİN DİKKATİNE!

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konuyla ilgili bir açıklama yaparak, şunları kaydetti: "Kampanya süresince il genelinde bulunan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin tamamına ulaşılmaya çalışılacak. Görevli personellerin aşılama için ulaşamadığı ya da herhangi bir nedenle aşılanamayan büyükbaş hayvanı olan yetiştiricilerin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve ayrıntılı bilgi almaları için İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor"