Türkiye’nin en sevilen Ayçiçek yağı ve sektörün lideri Yudum’un, Tohum Derneği iş birliğiyle 2021 yılında başlattığı Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi’nin üçüncü yılında Adana'da hasat yapıldı. Yudum ve Tohum Derneği, ilk yıl Trakya, ikinci yıl Konya'da uygulanan proje ile Türkiye’de yüksek verimli yerli ayçiçeği tohumunun geliştirilmesini, çeşitliliğin artırılmasını ve ayçiçeği üreten çiftçilerin desteklenmesini hedefliyor.

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TTAE), Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (DATAEM) teknik destekleri ile yürütülüyor.

TMO eski Genel Müdürü Kemaloğlu'ndan 2024 yılı hasat dönemine yönelik değerlendirme! TMO eski Genel Müdürü Kemaloğlu'ndan 2024 yılı hasat dönemine yönelik değerlendirme!

Bu yıl proje kapsamında Adana Ceyhan Çukurova TİGEM’e ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (DATAEM)’ne ait deneme sahaları ile Sarıçam Cihadiye köyündeki deneme tarlasında ekimi yapılan ayçiçeklerinin hasadı yapıldı. Hasat sonrasında Cihadiye köyünde düzenlenen tohum tanıtım etkinliğine projenin paydaşları Tohum Derneği ve Savola Gıda Türkiye ev sahipliği yaptı. Etkinliğe çiftçiler, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (DATAEM) yetkilileri katıldı.

Yerli Ayçiçeği Tohumu Geliştirme ve Çiftçi Destekleme Projesi kapsamında 2021'de Trakya’da Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul Silivri ilçelerinde 10 çeşit yerli tohum ekilerek hasat yapıldı. Bu 10 çeşit hasat sonrası verimlilik ve yağ oranı gibi performans parametreleri açısından değerlendirildi.

yağ

Değerlendirmeler sonucunda en yüksek performansa sahip 5 çeşit belirlendi. Verim ve yağ oranlarına göre ilk 5 sırada yer alan çeşitler ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile geliştirilen 5 yeni çeşit olmak üzere toplam 10 çeşit ayçiçek çekirdeği 2022 yılında Konya’da Yağlıbayat, Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü’ne ait deneme alanlarında ve Gözlü TiGEM Tarım İşletmesinin alanlarında ekimler gerçekleştirildi. Konyalı çiftçilerin hasat ettiği ayçiçeği tohumlarının verimlilik ve yağ oranı parametreleri açısından analiz sonuçları aşağıdaki gibi gerçekleşti:

yağ1

Nihayetinde 2023 yılında Konya’da performansı yüksek bulunan 5 çeşit ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (DATAEM) teknik desteği ile geliştirilen yeni 5 çeşit tohum olmak üzere toplam 10 çeşit tohumun deneme ekimleri Adana’da yapıldı.

Proje tohum geliştirme çalışmalarının yanı sıra çiftçilere sağladığı çeşitli desteklerle de yerli üretimin artırılmasına katkı sağlıyor.