Son bir ay içinde yaşanan 243 orman yangınında yüzlerce hektarlık orman kül oldu. Yeterli işçi olmaması yüzünden, bu yangınları söndürmek için yüzlerce kilometre uzaktaki yangın işçileri sevk edildi.

Orman Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre; 13 Haziran-11 Temmuz arasındaki 1 aylık sürede ülke genelinde en az 243 orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda yüzlerce hektarlık orman alanı yanıp kül olurken, sadece Muğla-Dalaman’da 10 Temmuz günü başlayan yangında 500 hektardan fazla orman yandı.

Dalaman’daki orman yangınını söndürebilmek için, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine ilave olarak; Antalya, Denizli, Isparta, İzmir, Konya, Çanakkale, Balıkesir, Adapazarı, Ankara ve Amasya’dan toplam 93 arazöz ve 300 kadar yangın işçisi sevk edildi. Böylece, yangına 700’ü aşkın işçiyle müdahale edildi.

Ancak bu durum, yangın işçisi başka bir bölgeye gönderilen yerlerde bir yangın çıkması halinde, bu yangını kimin söndüreceği sorusunu gündeme getiriyor.

EN AZ 15 BİN İŞÇİ DAHA GEREKLİ

Yangın işçilerinin üye olduğu Öz Orman-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Settar Aslan, ormanları korumada, mevcut işçi sayısının yetersiz kaldığını ifade ederek, şunları söyledi:

“22.5 milyon hektarlık orman varlığımızın, yüzde 57’si yangına hassastır. O yüzden çok fazla yangın çıkıyor. Yangınlara müdahalede gecikilmesi halinde, hasar büyük oluyor. Orman Genel Müdürlüğü’müz ve işçilerimiz yangınlara karşı canhıraş bir mücadele yürütüyor. Fakat, mevcut işçi sayısı, bu mücadelede yetersiz kalıyor.

Dalaman’daki yangına, yüzlerce kilometre uzaklıktaki bölgelerden ekip takviyesi yapmak gerekmiştir. Bu durum, yangına müdahaleyi zorlaştırmaktadır. Ayrıca, sevk edilen başka bölgenin işçilerinin, gittikleri coğrafyayı tanımıyor olması, kendileri için de tehlike kaynağıdır.

Orman yangınlarına kalifiye, eğitimli ve deneyimli işçilerle müdahale edilebilir. O bakımdan, Orman Teşkilatımızı takviye için en az 15 bin ilave yangın işçisi alınmalıdır.”