Söz konusu önerilerle ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 15 yıl aranın ardından yapılacak olan ve ilk defa, tüm Türkiye'nin söz sahibi olabileceği bir platform oluşturmak için yola çıkılan III. Tarım Orman Şurası'na vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şeklinde duyuruldu.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı: “Vatandaşlarımızın önerileri ve görüşleri ile sürece doğrudan katılım sağlayabileceği Tarım ve Orman Bakanlığı'nın resmi internet adresi https://sura.tarimorman.gov.tr 'de yer alan "Görüş Bildir" sayfasına öneri yağdı; Şura'nın tanıtım toplantısının yapıldığı 17 Temmuz'dan bu yana 3 bin 725 görüş bildirildi. Şura için öneride bulunan vatandaşlarımızın mesleki dağılımları da Türkiye'nin her kesiminden sürece katkı geldiğini gösteriyor. Çiftçi (756 öneri), Mühendis(490), Veteriner(176) gibi sektörle direk bağlantılı vatandaşlarımızın yanı sıra; Öğretmen, Doktor, Avukat, Gazeteci, Kaptan, Borsacı, Asker, Hemşire ve daha birçok meslek grubundan vatandaşımız da duyarlılık gösterip bugüne kadar Tarıma, Ormana dair önerisini iletenlerden. Vatandaşlarımızdan gelen önerilerin yanı sıra, 1,6 Milyon çiftçimize ve sektörün tüm paydaşlarına, SMS kanalıyla ulaşılarak da katkıları talep ediliyor. Gönderilen SMS'de "Kıymetli Üreticimiz, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Ekim ayında birlikte gerçekleştireceğimiz III. Tarım ve Orman Şurası için "Bir fikrim var!" diyorsanız, sizi de https://sura.tarimorman.gov.tr adresindeki "Görüşünü Bildir" sayfasına bekliyoruz" ifadeleri yer alıyor.

SMS'in yanı sıra "Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın teşvik ve himayeleriyle kıvanç duyduğumuz ve güç bulduğumuz Şura süreci, önümüzdeki üç ay boyunca sizlerin fikir ve projeleriyle daha anlamlı ve değerli hale gelecektir. Bunun için sizleri de https://sura.tarimorman.gov.tr adresli web sitemizdeki "Görüşünü Bildir" sayfasına davet ediyoruz. Birlikten kuvvet, beraberlikten bereket doğar. Ekim'de buluşmak üzere" İfadelerini içeren mail ile de vatandaşlardan görüş ve önerileri talep ediliyor.

Vatandaşlarımızdan gelecek tüm görüşler konuları itibariyle 21 Çalışma Grubuna iletilirken, öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla geçtiğimiz haftalarda tanıtımı yapılan III. Tarım Orman Şûrası'nın çalışma grupları da mesaiye devam ediyor.

Program kapsamında oluşturulan 21 adet Çalışma Grubundan Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Çalışma Grubu, Tarımsal Üretim Planlaması Çalışma Grubu, Tarım Ve Orman Hukuku Çalışma Grubu, Gıda Güvencesi Çalışma Grubu, Tarımsal Yapı ve Dönüşüm Grubu, Orman Kaynaklarından Faydalanma Grubu ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Grubu ilk toplantılarını gerçekleştirdi.

Grup Toplantıları Bakanlık Personelleri, Sivil toplum kuruluşu üyeleri ve Çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin yanı sıra Şûra Genel Sekreterliğinin de katılımıyla gerçekleşiyor.

Bütün öneri ve görüşlerin titizlikle ele alındığı 21 çalışma grubunun mesaisi 3 ay devam edecek. Bu çalışmalarla hazırlanacak raporlar neticesinde, Tarım ve Ormancılığın 25 yıllık yol haritasını belirleyecek olan kararlar, Eylül veya Ekim ayında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapılacak toplantıda kamuoyuna duyurulacak.”

Çalışma Grup Adları Öneri Sayısı
Balıkçılık ve Su Ürünleri 55
Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı 548
Genel 1388
Gıda Güvencesi 99
Hayvansal Üretim ve Hayvan Sağlığı 548
Kırsal Kalkınma ve Tarımda İstihdam 155
Mera Yönetimi 43
Orman Kaynaklarından Faydalanma 44
Orman Yangınlarıyla Mücadelede Yenilikçi Yaklaşımlar 14
Sürdürülebilir Orman Yönetimi 21
Tarım ve Orman Hukuku 29
Tarımda Teknolojik Dönüşümler 17
Tarımda Üretici Örgütlenmesi 65
Tarımsal Destekleme Politikaları 164
Tarımsal Girdiler ve Finansman 61
Tarımsal Meteoroloji, Çevre ve Doğal Kaynakların Yönetimi 22
Tarımsal Öğretim, Çiftçi Eğitimi, Yayım ve Ar-Ge 103
Tarımsal Pazarlama ve Yeni Pazarlama Trendleri 22
Tarımsal Sulama ve Su Yönetimi 66
Tarımsal Üretim Planlaması 78
Tarımsal Yapı ve Dönüşüm 179
Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Yaklaşımlar 4
Toplam 3725