TARIMDAN HABER ÖZEL / Süt üreticisi üretim maliyetlerinin artmasından dolayı çiğ süt referans fiyatının 14 ile 15 liraya çıkarılmasını talep ederken, Ulusal Süt Konseyi’ne göre Ağustos ayı çiğ süt üretim maliyetleri düştü.

ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETİ NASIL BELİRLENİYOR?

Her ay çiğ sütün üretim maliyetlerinin yayınlayan Ulusal Süt Konseyi, üretim maliyetlerini günlük 8 kg karma yem, 20 kg mısır silajı, 4 kg yonca ve 2 kg saman rasyonuna göre yapıyor. 

süt maliyet-3

AĞUSTOS AYINDA SÜT YEMİ, SAMAN, KURU YONCA VE MISIR SİLAJI KAÇ LİRA?

Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet hesabında kullandığı yem fiyatlarından mısır silajı Ağustos ayında düşerken, 19 HP’li süt yemi fiyatı, kuru yonca ve saman fiyatında ise kısmi artışlar oldu. Buna göre mısır silajı Ağustos ayında 2,64 liradan 2,19 liraya düşerken, kuru yonca otu 6,4 liradan 6,46 liraya, 19 HP’li süt yemi fiyatı 8,34 liradan 8,38 liraya ve saman fiyatı da 2,1 liradan 2,18 liraya yükseldi.

MISIR SİLAJI FİYATININ DÜŞMESİ ÜRETİM MALİYETLERİNİ DE DÜŞÜRDÜ! 

Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu! Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu!

Ağustos ayında mısır silajı fiyatındaki sert düşüş Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyetlerini de aşağıya çeken ana unsur oldu. 

mısır silajı

USK İLE BİRLİKLERİN ÜRETİM MALİYETLERİ BİR BİRİNİ TUTMUYOR!

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyetleri ile birliklerin yaptığı maliyet hesaplarının örtüşmemesi sektörde büyük bir belirsizliğe neden olurken, bu belirsizlikte ülke hayvancılığına büyük zarar veriyor.