Ucuz et uygulamasının amacına hizmet etmediği gibi ülke hayvancılığına zarar verdiğini kaydeden Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Sagirkaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ucuz et için çözüm önerisinde bulundu. Sagirkaya, şunları kaydetti:

UCUZ ET VESİLESİYLE KAÇ VATANDAŞIMIZ SOFRASINDA ET TÜKETEBİLDİ?

“Üreticiyi zarar ettiren bir sistem maalesef sürdürülebilir üretimin önündeki en büyük engeldir. Ucuz et söyleminin önceki Bakanımız Sayın Fakıbaba'nın deyimiyle gerekçesi fakir fukaranın et tüketmesinin sağlanmasıdır. Sosyal devlet olarak doğru bir söylem olabilir. Ancak, kaç ihtiyaç sahibi vatandaşımız gerçekten bu ucuz et vesilesi ile sofrasında et tüketmiştir?

SAHADA SAĞLIKLI ÇALIŞMIYOR

Süt üreticisi sütte yaşanan sıkıntıları Nihat Zeybekci'ye aktardı! Süt üreticisi sütte yaşanan sıkıntıları Nihat Zeybekci'ye aktardı!

Çoğunu hiçbir şekilde etkilememiştir. Et piyasası yapılan plansız canlı hayvan ve et ithalatı nedeniyle kan ağlarken, üretici zarar ederken, birde ESK'nın sübvanse ederek bazı marketlere verdiği etler gerçekten ne oranda amaca uygun satılmıştır? Bu politikanın sahada sağlıklı çalıştığını asla düşünmüyorum.

TÜRKİYE KAZANIR

Çözüm olarak kişi başı yıllık 15 kg et tüketiyorsak, 4 kişilik bir aile 60 kg et tüketir. Ayda bu rakam 5 kg'a tekabül eder. Sayın Cumhurbaşkanımızın dar gelirli ailelere müjdelediği 80 TL'lik elektrik bedelinin devlet tarafından ödenmesi gerçekten ihtiyaç sahiplerine yapıldığını düşünürsek ve et fiyatının ucuz etle ortalama normal fiyattan satılan et arasındaki fiyat farkını da 20 TL alırsak; 20X5= 100 TL değerinde sadece et alımında kullanılmak üzere devlet tarafından bu imkandan yararlanacak her aileye bir çek versek, piyasa dengesi bozulmaz, gerçek ihtiyaç sahipleri et tüketir, üretici ve kasaplar haksız rekabetten kurtulur, rekabetle kaliteli ürün sunulur, devletimize bu destek daha ucuza gelir, üretim süreklilik kazanır, koruma ve kollama söylentileri ortadan kalkar. özetle Türkiye kazanır”