Ucuz şekerin faturası TÜRKŞEKER’e ağır oldu! Şeker fiyatları artan enflasyon karşısında bilerek artırılmayarak belli çıkar gruplarının düşük fiyattan şeker stoklamasına göz yumulurken, ülkeyi de şeker krizine sürükleyerek, şeker ithalatı ile karşı karşıya bıraktı. Ucuz şekerden dolayı TÜRKŞEKER’in borcu da kısa sürede 2’ye katlanarak 7.5 milyar lira gibi devasa bir boyuta ulaştı… 

Yaşanan ekonomik kriz, artan girdi maliyetleri ve yükselen enflasyona rağmen şeker fiyatlarına zam yapılmaması, TÜRKŞEKER’in zararını artırırken, kurumun borcunu da 7.5 milyar lira gibi devasa bir boyuta ulaştırdı. 

TÜRKŞEKER, kendi ürettiği şekeri çok rahat satabilecekken, 15 şeker fabrikasında üretilen şeker, küspe ve melasın TÜRKŞEKER TARIM üzerinden satılması, TÜRKŞEKER’in zararını büyütürken, şekerin de piyasaya bu aracılıktan dolayı daha pahalıya satılmasına neden oluyor. Kuruluş amacından uzaklaşan ve işlevsiz hale gelen TÜRKŞEKER TARIM’ın hala şeker, küspe ve melas satışına aracılık etmesi manidar bulunuyor. 

TÜRKEŞEK TARIM üzerinden 1 Ocak ile 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında kimlere yüksek tonajlı şeker satışının yapıldığı kamuoyuna acilen açıklanması gerekiyor. TÜRKŞEKER batırılırken, 85 milyon vatandaş büyük bir şeker krizi ile karşı karşıya bırakılırken, ucuz şeker satışı ile kimlere nasıl bir menfaat sağlandığının ortaya çıkması, şeker üzerinde oynanan büyük oyunu da gözler önüne serecek. 

Milli Gazete, TÜRKŞEKER TARIM’da yaşanan arpa, buğday ve nohutta yaşanan peşkeşi bir yıl önce ortaya çıkarken, bu yolsuzluğu yapanlarla ilgili hiçbir işlemin yapılmayarak, yandaş şirketlere çekilen kıyağın üstünün örtülmesi, TÜRKŞEKER TARIM üzerinden yapılan yüzbinlerce tonluk şeker satışlarını da şaibeli hale getirdi. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye’nin stratejik kuruluşlarının başında gelen ve devletin elinde bulunan 15 şeker fabrikasının çatı kuruluşu olan TÜRKŞEKER, göz göre göre batırıldı! Görevden alınan Mücahit Alkan dönemi tam bir karanlık dönem olarak tarihe geçerken, artan enflasyon karşısında şeker fiyatlarının siyasi kaygılardan dolayı artırılmaması TÜRKŞEKER’in zararını büyütürken, 7.5 milyar liralık büyük bir borç batağına sürükledi. 

YENİ GENEL MÜDÜR TÜRKŞEKER’İN BATMAMASI İÇİN MECBUREN ZAM YAPTI! 

TÜRŞEKER Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak atanan Muhiddin Şahin, artan enflasyon karşısında çok ucuz kalan şeker fiyatlarına zam yapmak zorunda kaldı. Geçmiş dönemde yapılan hataların faturası kuruma ağır olurken, yeni Genel Müdür marketlere verilen raf fiyat garantili şekerin fiyatını 7.8 liradan 13 liraya, imalatçılara verilen şekerin fiyatını da 11 liradan 15 liraya çıkardı. 

Şeker fiyatlarına yüzde 60’ın üzerinde yapılan zam, kamuoyunda tepkilere neden olsa da aslında bugüne kadar yapılmayan bu zam TÜRKŞEKER’in yüksek enflasyon karşısında nasıl batırıldığını da gözler önüne serdi. 

TÜRKŞEKER, TÜRKŞEKER TARIMA 7.8 LİRADAN ŞEKER SATARKEN VATANDAŞ ŞEKERİ MARKETLERDE 25 LİRADAN ALDI!

Parla ekmeklik buğday çeşidi hangi iklim koşullarında ekilebiliyor? Verimi ne kadar? Detaylar belli oldu! Parla ekmeklik buğday çeşidi hangi iklim koşullarında ekilebiliyor? Verimi ne kadar? Detaylar belli oldu!

Şeker fiyatları son 8 ayda 5 kat birden artarken, TÜRŞEKER için özellikle son bir yıl tam bir karanlık dönem olarak tarihe geçti. Ülkede yaşanan ekonomik kriz, kur ve enflasyondaki artışa rağmen TÜRKŞEKER’in sattığı şekerin fiyatına girdi maliyetlerindeki artış oranında zam yapılmaması hem kurumun büyük zarar etmesine neden oldu hem de piyasada büyük bir şeker krizinin yaşanmasına neden oldu. Bütün bunlar olurken, TÜRKŞEKER’in ürettiği şekeri doğrudan satmayıp aracı olarak TÜRKŞEKER TARIM’ı kullanması hem şekerin maliyetlerini artırdı hem de ucuz şekerler satışlarında büyük bir denetimsizliğin kapısını araladı. 

ŞEKERİ ÜRETEN TÜRKŞEKER, PARAYI KAZANAN TÜRŞEKER TARIM! 

Artan şeker fiyatları karşısında sözde vatandaşın şekeri daha uygun fiyata alması için başta Tarım Kredi Marketlerde olmak üzere bazı zincir marketlere verilen raf fiyat garantili şekerin TÜRKŞEKER TARIM’ın sadece paketleme işinden dolayı kiloda 4 ile 5 lira üzerine koyarak satması buradaki vurgunu gözler önüne sererken, TÜRKŞEKER’in de zararını büyüttü. 

ŞEKER SATIŞLARI TÜRKŞEKER TARIM ÜZERİNDEN SATILMAYA DEVAM EDECEK Mİ? 

Hiçbir fonksiyonu olmamasına rağmen TÜRKŞEKER’in şeker satışlarında aracı olarak TÜRKŞEKER TARIM’ı kullanması ciddi şaibeyi gündeme getirirken, yeni dönemde de bu yapının devam edip etmeyeceği ise bilinmiyor. 

TÜRKŞEKER TARIM İŞLEVSİZ HALE GELDİ AMA YÜKSEK MAAŞLAR ŞEKER SATIŞLARINDAN ÖDENİYOR 

Bilindiği üzere TÜRKŞEKER TARIM, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde kurulurken, kuruluş amacı TMO ve ESK gibi tarımsal ürünlerde regülasyon olarak açıklanmıştı. Kurulduğu ilk yıl bu görevini kısmi olarak yapsa da TÜRKŞEKER TARIM’ın faaliyetleri başta TOBB olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri ve TMO tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde bu tepkiler açıktan dile getirilmese de alttan alta dillendiriliyordu. Ancak Albayrak’ın görevden ayrılmasıyla birlikte TÜRKŞEKER TARIM da işlevsiz hale getirildi. Müdahale alımları konusunda hiçbir faaliyeti bulunmayan TÜRKEŞEK TARIM, bugün sadece TÜRKŞEKER’in ürettiği şeker, küspe ve melas satışlarına aracılık yaparak büyük bir menfaat elde ediyor. 

TÜRKŞEKER TARIM’DA BÜYÜK GİZEMLİLİK!

Şeffaf bir şekilde yönetilmesi gereken TÜRKŞEKER TARIM’ın gizemli yapısı da dikkat çekiyor. Kurumun resmi web sayfasında Yönetim Kurulu Başkanı, üyeleri ve Genel Müdürü ile ilgili hiç bir bilgi yer almazken, TÜRKŞEKER TARIM üzerinden satılan yüzbinlerce ton şeker, küspe ve melasın hangi kriterler doğrultusunda satıldığı ve kimlere satıldığına yönelik hiçbir bilgi yer almıyor.  

TÜRKŞEKER TARIM, kurulduğu 2020 yılında yüzde 51’i Vakıf Katılım Bankasına, yüzde 49’u da TÜRKŞEKER’e ait bir anonim şirket olarak kurulmuştu. Ancak TÜRKŞEKER’in Varlık Fonuna devredilmesiyle birlikte yüzde 51’i Vakıf Katılım Bankasına, yüzde 49’u da Varlık Fonuna ait TÜRKEŞER’in bir iştiraki haline geldi. 

TÜRKŞEKER TARIM ATIL HALE GELDİ AMA YÖNETİCİLERİNE ÖDENEN YÜKSEK MAAŞLAR ŞEKER SATIŞINDAN ÖDENİYOR! 

TÜRKŞEKER TARIM’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını Varlık Fonunun Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulu yaparken, Genel Müdürlüğünü de Muhammed Gümüşsoy yapıyor. Yönetim Kurulu Başkanı, üyeleri ve genel müdürle ilgili olarak kurumun web sayfasında hiçbir bilgiye yer verilmemesi dikkat çekerken, bu isimlerin dışında görev yapan genel müdür yardımcıları, direktör ve müdürlere ise ödenen yüksek maaş ve ikramiyeler şekere yapılan aracılıktan elde edilen gelirlerden ödeniyor. TÜRKŞEKER TARIM’ın kuruluş amacından uzaklaşmasına rağmen kamu şeker fabrikalarında üretilen şekerin bu iştirak üzerinden satılmaya devam etmesi de dikkat çekiyor. 

MÜCAHİT ALKAN DÖNEMİNDE TÜRKŞEKER TARIM’IN ÜRÜNLERİ YANDAŞLARA PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞTİ! 

Görevden alınan TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan’ın TÜRKŞEKER Tarım Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı dönemde çiftçiden regülasyon kapsamında alınan arpa, buğday, mısır, nohut gibi ürünler, hiçbir duyuru ve ilana çıkmadan yandaş firmalara çok düşük fiyata satıldığı ortaya çıkmıştı. 

YÜKSEK TONAJLI ŞEKER SATIŞLARA KİMLERE YAPILDI?

Özel ve kooperatif fabrikaları şekere zam yaparken, TÜRKŞEKER’in şekere zam yapmaması kurumun zarar etmesine neden olurken TÜRKŞEKER TARIM üzerinden ucuz şekerlerin kimlere satıldığı da bilinmiyor. Belli çıkar gruplarına çok düşük fiyattan şeker satılarak bu kişi ve kurumlara haksız menfaat sağlandığına yönelik ciddi iddialar bulunmasına rağmen 1 Ocak 2022 ile 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında TÜRKŞEKER ve TÜRKŞEKER TARIM üzerinden hangi gruplara kaç liradan ne kadar şeker satıldığı büyük önem taşıyor. Bu bilgilerin ortaya çıkması, TÜRKŞEKER ve TÜRKŞEKER TARIM’da iddia edilen şeker yolsuzluğunun da boyutu ortaya çıkmış olacak.