Silivri Haber Ajansı'nın haberine göre, ekim programında konuşan Başkan Yılmaz, “Bugün burada, belki de ülkemizin yerli ayçiçek üretimindeki kurtuluşunun filizlerini atıyoruz.” mesajı verdi. Silivri Belediyesi yerli ve milli tohumlarla tarımsal üretimi desteklemeye devam ediyor. Silivri Belediyesi ve Trakya Tohumcular Derneği iş birliği ile, Türk tohum firmaları tarafından üretilen 8 çeşit ayçiçeği tohumunun deneme ekimi Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü arazisinde gerçekleştirildi. Ar-Ge çalışmaları kapsamında yapılan deneme ekimi, Trakya bölgesinde yerli ayçiçeği üretimi için önemli bir yer tutuyor. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın “Tarım Kenti Silivri” vizyonu kapsamında yapılan çalışmayla; Türkiye’nin enerji ve petrolden sonraki en büyük ithalat kalemi olan ayçiçeğinin yerli kaynaklarla üretilmesi ve ülkenin cari açığına yaptığı olumsuz etkinin azaltılması hedefleniyor.

AYÇİÇEK ÜRETİMİNİN KURTULUŞU FİLİZLENİYOR

Deneme ekimi öncesinde açıklamalarda bulunan Başkan Yılmaz, “Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz; Türkiye’ye örnek olabilecek Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı önemli bir merkez. Bugün burada, belki de ülkemizin yerli ayçiçek üretimindeki kurtuluşunun filizlerini atıyoruz. Türkiye’nin cari açığı içerisinde büyük bir yer kaplayan ayçiçek yağı ihracatını azaltmak için; yerli ve milli tohumlarımızla ayçiçeği deneme ekimi gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayla; yabancı şirketlerin başka ülkelere 5 dolara, Türkiye’ye ise 10 doların üstünde bir maliyetle sattığı tohum kartellerine bağımlı kalmayıp, yerli ve milli tohumlarımızla ürün yetiştirmeyi hedefliyoruz. Ülkemiz için tarımsal üretim faaliyetlerinin öneminin farkındayız ve önümüzdeki yüzyılda bu önemin ne denli artacağını öngörerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

BU TOPRAKLAR BİZE MİRAS DEĞİL, EMANET

Konuşmasında tarım arazilerinin önemine değinen Başkan Yılmaz, “Bizler Silivri’yi hem İstanbul’un batı kapısı hem de Trakya’nın bir parçası olarak görüyoruz. İlçemiz tarımsal üretimde Türkiye’nin en önemli ambarlarından biri ve biz bunun bilincindeyiz. İstanbul’un yanı başındaki ilçelerde bulunan orman, hazine ve tarım arazilerinde bir talan yaşanıyor. Tarımsal imarı olan ve tarımsal üretim dışında hiçbir şeyin yapılamayacağı yerlere; hobi bahçesi, yazlık ev, bağ evi adı altında kaçak yapılar inşa ediliyor. Silivri Belediyesi olarak; kim olursa olsun tarım, hazine ve orman arazisine yapılan binalara izin vermiyoruz. Biz tarım demeye ve tarım topraklarını korumaya devam edeceğiz.  Bu şehrin tarım paydaşlarından; bu konuda  benim yanımda olmalarını, bana güç ve kuvvet vermelerini talep ediyorum.” diye konuştu.

10 BİN AİLEYE AYÇİÇEK YAĞI DAĞITMAYI HEDEFLİYORUZ

Yaptıkları projelerden kısaca bahseden Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Tarım arazilerimizin kıymetini bilerek; daha önce hiç ekim yapılmamış olan atıl durumdaki 2500 dönüm belediye arazisini üretime kazandırdık. 350 dönümlük araziye yerli arpa tohumu ektik ve tohumluk arpa noktasında çiftçilerimize hibe desteği sunduk. Hasatta elde ettiğimiz yaklaşık 120 ton ürünü; 200’er kiloluk tohumluk arpa dilimleri ile 600 çiftçimize hibe olarak dağıttık. Geçen yıl 60 dönüm araziye ayçiçek ektik. Antalya Yağ’ın da destekleriyle ürettiğimiz 5 kiloluk 2000 teneke ayçiçek yağını, Bizden Size Sosyal Market aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıttık. Bu yıl ise 450 dönüm araziye ekim gerçekleştirdik ve 10 bin aileye 50 ton ayçiçek yağı dağıtmayı hedefliyoruz. Atıl durumdaki peteklerimizi canlandırarak yaptığımız arıcılık faaliyeti ile 450-500 kg bal ürettik. 2500 dönümlük belediye arazimizin hasadıyla elde edeceğimiz yaklaşık 2,5 milyon lirayı, Silivri’de tarımla iştigal eden dar gelirli çiftçilerimize ve hayvancılarımıza dağıtacağız. Biz bu gücü ve kuvveti tarım paydaşlarımızdan alıyoruz. Biz bu işin siyasetini yapmadan, bir masa etrafında oturup, el ele tutuşup bu problemlerin hepsini çözüyoruz. Israrla tarımsal üretimi desteklemeye ve tarım arazilerini korumaya devam edeceğiz. Bu toprakların bize miras değil emanet olduğundan hareketle; yerli ve milli her politikaya sahip çıkarak, tarımsal üretimi artırarak, çocuklarımıza duyduğumuz sorumluluğun bilincinde olarak bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu projede emeği geçen, gönlünü bu topraklardan ayırmayan, tarıma, tarımsal üretime destek veren herkese teşekkür ediyorum. Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz.”