Geçtiğimiz günlerde, Tarım ve Orman Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlık birimlerine gönderilen yazıda, insan kaynakları planlamaları için çalışan bazında performansa dayalı iş gücü analizi yapılacağı belirtilerek tüm personelden Personel Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden kendilerine tanımlı personel formlarını 16.04.2020 ile 26.04.2020 tarihleri arasında doldurmaları istenmişti. 

ÇALIŞANLARIN KAFASI KARIŞTI 

Ancak anket çalışması hakkında önceden bilgilendirme yapılmaması ve soruların objektif kriterlere dayalı olmaması nedeni ile çalışanların kafasında, çalışmanın anketten ibaret mi olduğu, sonuçların ne amaçla kullanılacağı, düşük puan alan personele herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı vb. gibi birçok soru işareti gündeme gelmiş, çalışanlar arasında korku ve panik havası oluşmasına sebep olmuştu. 26.04.2020 tarihi itibari ile çalışmanın tamamlanmasının ardından, Bakanlık tarafından ilgili formları doldurmayan personel hakkında soruşturma başlatılacağı, çalışmanın asıl amacının fişleme olduğu gibi birtakım iddialar da gündeme gelmişti.

TOÇ BİR-SEN'DEN TARIMDAN HABERE DEĞERLENDİRME 

Tarım ve Orman Bakanlığı'nda yetkili sendika olan Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, bu iddialara yönelik Tarımdan Haber'e önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Öztürk, "Çalışanlarımız bu konuda müsterih olsunlar, yetkili sendika Toç Bir-Sen olarak hiçbir arkadaşımıza söz konusu çalışma ile ilgili soruşturma açılmasına asla müsaade etmeyecek, sadece kendi üyelerimizin değil tüm tarım orman çalışanlarının haklarını savunmaya ve her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.

ENDİŞELERİMİZİ BAKANA İLETTİK 

Söz konusu anket çalışması ile ilgili olarak ilk andan itibaren harekete geçtiklerini belirten Öztürk, öncelikle Personel Genel Müdürü İrfan İÇÖZ ile görüştüklerini, görüşmede iş barışını bozarak çalışanları endişeye sevk eden bu çalışmanın durdurulmasını talep ettiklerini kaydetti. Öztürk, ayrıca, çalışma hakkında tespit ettikleri olumsuzlukları ve endişelerini içeren raporu yazılı olarak da hem Genel Müdürlüğe müracaatta bulunduklarını hem de bizzat Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ulaştırdıklarını dile getirdi. 

ÇALIŞANLARIN MORAL MOTİVASYONA İHTİYACI VAR 

Söz konusu formları doldurmayan personel hakkında soruşturma açılacağı yönündeki iddialar üzerine Bakanlık yetkilileri ile tekrar görüştüklerinin altını çizen Öztürk; “Yapmış olduğumuz görüşmelerde tarafımıza, söz konusu çalışmanın sadece veri toplama amaçlı olduğu, hiçbir yerde kullanılmayacağı, çalışma sonuçlarına göre herhangi bir personele idari soruşturma açılmasının söz konusu olmadığı ve bu tür haberlere itibar edilmemesi gerektiğ ifade edildi" dedi. 

Ülkemizin salgınla mücadele ettiği bu dönemde ekilmedik hiçbir arazi bırakmamalı, en az savunma sanayii kadar önemli olan tarımsal üretimin durmaması hatta artırılması için büyük bir özveri ile çalışmaya devam edilmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, "Bu noktada Tarım Orman çalışanları olarak bizlere çok büyük sorumluluklar düştüğünün bilincindeyiz. Bu nedenle; bitki sağlığı, hayvan sağlığı, gıda güvenilirliğini korumak gibi önemli vazifelerini ifa etme amacı ile sahada büyük bir özveri ile çalışan personelin, moral ve motivasyona en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde kafalarının soruşturma, fişleme gibi konular ile meşgul edilmemesi gerekmektedir." diye konuştu.