Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TİGEM’de hayvancılıkta büyük umut olarak hayata geçirilen ancak daha sonra sessiz sedasız rafa kaldırılan embriyo transferi projesinde Sayıştay tarafından ortaya çıkarılan 43 milyon lira kamu zararının sorumlulardan tahsil edilmek yerine TİGEM Yönetim Kurulu’nun aldığı gizli bir kararla üstü örtülmüştü. TİGEM Yönetim Kurulu’nun 43 milyon liralık kamu zararını aklayan kararına imza atmayan ve TİGEM’in hafızası olarak bilinen Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar’ın bugün Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alınması dikkat çekti. 

FARUK ÇELİK DÖNEMİNDE UYGULAMAYA KONULDU BEKİR PAKDEMİRLİ DÖNEMİNDE RAFA KALDIRILDI!

TİGEM’de Faruk Çelik’in Bakanlığı döneminde ülke hayvancılığı için büyük bir umut olarak başlatılan ancak Bekir Pakdemirli’nin Bakanlığı döneminde ise sessiz sedasız rafa kaldırılan embriyo transferi projesinde kamunun uğradığı 43 milyon liralık zarar, geçtiğimiz aylarda TİGEM Yönetim Kurulunun aldığı gizli bir kararla üstü örtülerek, sorumlular aklanmıştı. 

KAMU ZARARINA KARŞI VERDİKLERİ MÜCADELE KOLTUKLARINDAN ETTİ!

43 milyon liralık kamu zararının aklanması sürecinde TİGEM’de iki isim ön plana çıkmıştı. TİGEM Teftiş Kurulu Başkanı İhsan Aslan, yönetim kurulu kararı ile konunun kapatılmasına karşı çıkarken, TİGEM Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar’ın ise yönetim kurulunun alacağı böyle bir karara imza atmayacağı gündeme gelmişti. TİGEM’de her iki isminde arka arkaya görevden alınması 43 milyon liralık kamu zararında manidar bir tabloyu ortaya çıkardı. 

TARIM BAKANI VAHİT KİRİŞÇİ 43 MİLYON LİRALIK KAMU ZARARINI AKLAYAN YÖNETİM KURULU KARARINA GÖZ YUMMUŞTU! 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, söz konusu Sayıştay tarafından tespit edilen 43 milyon lira kamu zararının mahkemeye havale edilmeden TİGEM Yönetim Kurulu tarafından sessiz sedasız üstünün örtülmesine göz yumması da dikkat çekmişti. 

RESMİ GAZETE’DE DİKKAT ÇEKEN GÖREVDEN ALMA!

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TİGEM Genel Müdür Yardımcıları Ertuğrul Anbar, Ali Osman Kıyak ve Sait Kocabay görevlerinden alındı. Ertuğrul Anbar aynı zamanda TİGEM Yönetim Kurulu üyeliğinden de alındı. Genel Müdürlüğü döneminde kararnamesi yayınlanmayan Sait Kocabay ile kuruma dışarıdan atanan Ali Osman Kıyak’ın görevden alınması beklenen bir süreç iken TİGEM’in hafızası konumunda olan Ertuğrul Anbar’ın görevden alınması ise anlamlı bulundu. 

TİGEM GENEL MÜDÜRÜ DE KURUMDA İLK OLARAK TEFTİŞ KURULU BAŞKANINI GÖREVDEN ALMIŞTI 

Diğer yandan TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç de kurumda ilk değişimi Teftiş Kurulu Başkanlığında yaparak, 43 milyon liralık kamu zararının Yönetim Kurulu kararı ile üstünün örtülmesine karşı çıktığı bilinen İhsan Aslan’ı görevden alarak yerine Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden bir müfettişi ataması dikkat çekmişti. 

43 MİLYON LİRALIK KAMU ZARARININ AKLANMASINI İSTEYENLER AMAÇLARINA ULAŞTI!

TİGEM Teftiş Kurulu Başkanı İhsan Aslan’ın ardından bugün TİGEM Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar’ın da görevden alınmasıyla birlikte, embriyo transferinde ortaya çıkan 43 milyon liralık kamu zararını yönetim kurulu kararı ile üstünü örttürerek aklayanlar, bu iki ismi de görevlerinden aldırarak amaçlarına ulaşmış oldular. 

TARIM BAKANI KİRİŞÇİ TAK-VA ÜYESİ

Embriyo transferi projesinin hayata geçirildiği ve Sayıştay’ın 43 milyon liralık kamu zararının tespit edildiği dönemde TİGEM Genel Müdürü olan ve konunun mahkeme havale edilmesi durumunda söz konusu kamu zararından birinci dereceden sorumlu olacak olan isimlerin başında gelen Mehmet Taşan’ın, Tarımsal Kalkınma Vakfı’nın (TAK-VA) Başkanlığını yapması ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin de bu vakfa üye olması, Kirişçi’nin TİGEM Yönetim Kurulu’nun 43 milyon liralık kamu zararının üstünün örtülmesi için alınan karara sessiz kalmasını da anlamlı hale getiriyor. 

SAİT KOCABAY ESKİ YÖNETİMİ AKLADI AMA YİNE DE GÖREVDEN ALINDI!

Diğer yandan Sait Kocabay, TİGEM Genel Müdürlüğünü vekaleten yürüttüğü dönemde 43 milyon liralık kamu zararının üstünün örtülmesine önderlik ederken, yönetim kurulunun aldığı kararın altına da imza atmıştı. Ancak buna rağmen Sait Kocabay’ın da görevden alınması anlamlı bulundu. 

SAİT KOCABAY MEHMET TAŞAN’A VEFA BORCUNU MU ÖDEDİ? 

Sait Kocabay’ın 43 milyon liralık kamu zararının üstünün örtülmesinde tartışmalı bir şekilde yönetim kurulu kararının altına imza atması, kurumda farklı tartışmaları da gündeme getirmişti. Sait Kocabay’ın, Mehmet Taşan’a karşı bir vefa borcu bulunduğu ve bunun için böyle tartışmalı bir kararın altına imza attığı kaydedilirken, bu vefa borcunun ne olduğu ise merak ediliyor. 

ERTUĞRUL ANBAR KARARA İMZA ATMAYACAĞI BİLİNDİĞİ İÇİN ŞEHİR DIŞINA GÖREVLENDİRİLMİŞTİ! 

Görevden alınan TİGEM Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar’ın 43 milyon liralık kamu zararını aklamaya yönelik TİGEM Yönetim Kurulunun alacağı karara imza atmayacağı bilindiği için toplantı günü şehir dışına görevlendirildiği iddiaları gündeme gelmişti. TİGEM Yönetim Kurulu’nun Anbar’ın şehir dışına görevlendirildiği bir gün toplanarak 43 milyon liralık kamu zararını aklayan kararı alması da yaşanan süreci anlamlı kılmıştı.