Muhtar, mühendis ve siyasi abilerin üretim başarısı Hüyük Çileği AB coğrafi işaret tescili yolunda! Muhtar, mühendis ve siyasi abilerin üretim başarısı Hüyük Çileği AB coğrafi işaret tescili yolunda!

TİGEM’de 43 milyon lira zararla gündeme gelen embriyo transferi projesinde TİGEM Yönetim Kurulunun kararı sır gibi saklanıyor!  Yönetim kurulu öncesinde şerh koyması beklenen Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar’ın ortalıktan kaybolması dikkat çekerken, Sayıştay ve Bakanlık Müfettişlerinin tespit ettiği 43 milyon lira zararla ilgili TİGEM Yönetim Kurulu’nun nasıl bir karar aldığı bilinmezken, kararın kamuoyundan sır gibi saklanması, ‘Embriyoyu uçurdular’ yorumlarına neden oldu. 

TİGEM’de embriyo transferi projesinde ortaya çıkan 43 milyon lira kamu zararının görüşüleceği Yönetim Kurulu toplantısı öncesi, karara karşı olduğu belirtilen TİGEM Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Anbar’ın Ankara dışına görevlendirilmesi ve bu görevlendirmeden dolayı Anbar’ın TBMM KİT Komisyonu toplantısına bile katılmaması TİGEM Yönetim Kurulu kararını şimdiden tartışmalı hale getirdi.  

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TİGEM’de Faruk Çelik’in bakanlığı döneminde ülke hayvancılığını kalkındıracak proje olarak hayata geçirilen ancak Bekir Pakdemirli döneminde apar topar ortadan kaldırılan embriyo transferi projesinde geçtiğimiz hafta dikkat çeken gelişmeler yaşandı. Embriyo transferi projesinin TİGEM yönetim kurulu kararı olmadan uygulamaya geçirildiği ve kurumun 43 milyon lira zarar ettirildiği gündeme gelirken, konuyla ilgili Tarım Bakanlığı müfettişlerinin ve Sayıştay denetçilerinin zehir zemberek rapor hazırlaması bütün gözlerin bu projeye çevrilmesine neden olmuştu.

43 MİLYON LİRA KAMU ZARARI SÜMENALTI MI EDİLDİ?

Bakanlık müfettişlerinin ve Sayıştay denetçilerinin kamu zararının ilgililerden tahsil edilmesine yönelik rapor tutması, projede ‘hizmet kusuru mu yoksa kişisel kusur mu var’ tartışmasını gündeme getirirken, bu konuda TİGEM Yönetim Kurulunun nasıl bir tavır alacağı merak ediliyordu. 

TİGEM YÖNETİM KURULUNUN KARARI SIR GİBİ SAKLANIYOR!

Geçtiğimiz hafta TİGEM Yönetim Kurulu, embriyo transferi projesinde ortaya çıkan 43 milyon lira kamu zararı ile toplandığı ancak yönetim kurulunda nasıl bir karar alındığı ise kamuoyuna açıklanmadı. Kararın kamuoyuna açıklanmaması, Bakanlık müfettişlerinin ve Sayıştay denetçilerinin aksine 43 milyon liralık kamu zararının hizmet kusuru gibi gösterilerek ilgili yöneticilerin kurtarıldığı iddialarını gündeme getirdi.

43 MİLYON LİRA KAMU ZARARI MAHKEMEDEN KAÇIRILDI!

Normalde, 43 milyon liralık kamu zararının hizmet kusurundan mı yoksa yöneticilerin kişisel kusurlarından mı kaynaklandığının kararını hukuk mahkemelerinin vermesi gerektiği ancak TİGEM Yönetim Kurulunun konuyu mahkemeye taşımadan yönetim kurulu kararı ile kapattığı iddia ediliyor.

YÖNETİM KURULU ÜYESİ, YÖNETİM KURULU TOPLANTISI ÖNCESİ ANKARA DIŞINA GÖREVLENDİRİLDİ!

Diğer yandan TİGEM Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Anbar’ın TİGEM Yönetim Kurulu toplantısından bir gün önce işletmelere görevlendirilerek Ankara dışına çıkması da embriyo transferi projesinde karara bağlanan 43 milyon lira zararla ilgili kararı iyiden iyiye tartışmalı hale getirdi. Anbar’ın, 43 milyon liralık kamu zararında ilgili yöneticileri kurtarmaya yönelik alınacak karara karşı çıktığı ve karara şerh koyacağı iddia edilirken, ‘Ertuğrul Anbar, TİGEM Yönetim Kurulu toplantısından bir gün önce bunun için mi işletmelere görevlendirildi?’ sorusunu gündeme getirdi.

TİGEM YÖNETİM KURULUNDA ALINAN KARAR ŞİMDİDEN TARTIŞMALI HALE GELDİ!

Embriyo transferi projesinde gündeme gelen 43 milyon lira kamu zararı ile ilgili kararın görüşüleceği TİGEM Yönetim Kurulu öncesinde, karara karşı çıktığı belirtilen Yönetim Kurulu üyesi Ertuğrul Anbar’ın TBMM KİT Komisyonundaki toplantıya bile katılmadan Ankara dışına görevlendirilmesi, TİGEM Yönetim Kurulunun 43 milyon lira zararla ilgili aldığı kararı iyiden iyiye tartışmalı hale getirdi.

ERTUĞRUL ANBAR, YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLMASINA RAĞMEN TBMM KİT KOMİSYONU TOPLANTISINA BİLE KATILMADI!

Yine Ertuğrul Anbar’ın bugüne kadar hiç olmamış bir şekilde tam da TİGEM’in 2019-2020 yıllarına ait hesaplarının ibra edileceği TBMM KİT Komisyonu toplantısından önce Ceylanpınar Tarım İşletmesine görevlendirilmesi manidar bulundu. TİGEM’de bugüne kadar böyle bir görevlendirmenin yaşanmadığına dikkat çekilirken, “Normalde hiçbir genel müdür yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi TBMM KİT Komisyonu toplantısı öncesi böyle bir görevlendirme ile Ankara dışına gönderilmez. Çünkü TBMM KİT Komisyonunda tüm faaliyetler ve yönetimin konuları ibra ediliyor. Böylesine önemli bir toplantıya yönetim kurulu üyesi olmasına rağmen Ertuğrul Anbar’ın katılmaması normal bir durum değil” değerlendirmelerine neden oldu.