Kars’ta, "Büyükbaş Hayvanlarda Dölverimi Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu panel düzenlendi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Kars Ticaret Odası, Kars Ziraat Odası, Kars Ticaret Borsası, Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği, Kars İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ile Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası işbirliğiyle organize edilen panele Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç da katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ercan Ödül yaptı.
Başkan Ödül konuşmasında "Bölgemizde bulunan ve bu yıl öğrenci kabulünün 40. yılını gurur ve mutluluk ile kutladığımız Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinin artık ülke sınırlarımızı aşan 40 yıllık akademik birikimi ve gücü ile 1 milyonu aşkın büyükbaş, 2 milyonu aşkın küçükbaş hayvanın yetiştiriciliğini yapan bölgemiz üreticileri arasında bir köprü olma hedefi ve misyonunu Bölge Veteriner Hekimleri Odası olarak gönüllük esası ile yüklenmiş bulunmaktayız. Bu misyon gereği 7 Mart 2020'de "Türkiye'nin Buzağı Fabrikası Kars'ta Bölgemizin En Büyük Büyükbaş Hayvancılık Çalıştayı"nı düzenlemiş ve beklentinin üstünde geri dönüşlerle bizce başarıyla tamamlamıştık.
Tüm Dünyada sosyal hayatı kesintiye uğratan 2 yıllık pandemi süreci noktalanır noktalanmaz bölge hayvancılığımızın sahada karşılaşılan en ciddi sorunlarından biri olan "Büyükbaş Hayvanlarda Dölverimi Sorunları"nın tespiti ve çözüm önerileri için panel hazırlıklarına başladık ve bugün bu panelde konunun uzmanı akademisyenleri, kamu otoritesini, ilgili sivil toplum kuruluşlarını, meslek odalarını ve sizleri biraraya getirebilme fırsatı bulduk. Birbirinden kıymetli hocalarımızın sunumları ve siz saygıdeğer katılımcıların değerli görüşleri bu panel esnasında yazıya dökülerek panel sonunda rapor haline dönüştürülecektir.
Dünyanın nüfusunun hızla arttığı, insanoğlunun yaşamsal döngüsü için vazgeçilmez olan hayvansal proteinin ve dolayısıyla gıdanın her geçen gün tüm dünya ülkeleri için bir milli güvenlik meselesi haline döndüğü bugünlerde üretmekten asla vazgeçmeyen siz emektar üreticilerimize minnettarlığımı özellikle ifade etmek isterim. Toplantılarımızı takip eden üreticilerimiz bildiği fakat burada da tekrar etmek istediğim bir cümle ile sözlerime son vermek istiyorum; bugün karnınız doyduysa bir çiftçiye teşekkür edin, çiftçi yoksa gıda yok, gıda yoksa gelecek yok." dedi.
ET TÜKETİMİNDE AVRUPA'NIN ÇOK GERİSİNDEYİZ
Büyükbaş Hayvanlarda Dölverimi Sorunları ve Çözüm Önerileri" Paneli’nde konuşan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, “Türkiye şuanda dünyada kırmızı et tüketimini ne üstlerde, ne çok altlarda tüketebilen bir ülkedir. Artırmaya ihtiyacı var mıdır vardır. Avrupa’da kırmızı et tüketimi çok daha fazla gözükür. Sebebi, biliyorsunuz. Ciddi miktarda domuz eti tüketirler. Onun için bizden yüzde 20, yüzde 30 daha fazladır. Bizim de onu yakalamamız lazım. Zamanında yanlış politikalarla, birini rehber almadan yapılan uygulamalarla görülmüştür ki ülke insanımızın bir takım kaynakları bilinçsizce israf edilmiştir. İstenilen hedefe ulaşılamamıştır” dedi.
Kılıç, “Bizim ülkemiz, bizim coğrafyamız etçi ve kombina ırkları uygundur. Bizim özellikle mera hayvancılığımızın olduğu hayvanlarımızın beslenmek için yavrusunu doyurmak için uzak otlak alanlar olduğunu düşünecek olursanız yürümesi lazım, hareket etmesi lazım. Kas yağısının, kemik yapısının buna uygun olması lazım. Üstelik bizim süt tüketimimiz, çiy süt tüketimimiz özellikle dünyada az olan ülkelerden birisiyiz. Öyle bir alışkanlığımız yok. onun için biz çok süt ürettiğimiz zaman süt başımıza bela oluyor. Sütü satacak, tüketecek yer bulamıyoruz. Sütün fiyatları düşük, sütün fiyatı düştüğü zaman üretici haklı olarak süt sığırını elinden çıkarıyor. O zaman et yetiştiriciliği de sekteye uğruyor. Bizde bunların dengeli olması lazım. Özelikle etçi ırklara, kombine ırklara dönmemizin sebebi ülke olarak budur” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. Büyükbaş Hayvanlarda Dölverimi sorununu paneli İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Serhat Alkan, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ile Prof. Dr. Cihan Kaçar’ın sunumları devam etti. Panelde çok sayıda STK Başkanı ve hayvan üreticileri katıldı.