Çiftçilerin, ziraat odalarından aldıkları çiftçilik belgesine de yaklaşık yüzde 50 oranında zam geldi. Ziraat odaları, çiftçilik belgesinde dekar başına alınan ücretlere yaklaşık yüzde 50 civarında zam yaptı. İlçe tarım müdürlüklerinden alınan ÇKS için zorunlu olan çiftçilik belgesine gelen yüksek zam çiftçinin tepkisini çekerken, alınan bir belgeye bile kendisi yüzde 50 zam yapan ziraat odalarının, çiftçiyi girdi maliyetlerine gelen yüksek zamlara karşı nasıl koruyup kollayacağı ise merak konusu oldu. 

ÇİFTÇİLİK BELGESİNİN ÇKS'NİN ALIMI DIŞINDA HİÇ BİR İŞLEVİ BULUNMUYOR

Çiftçilik belgesi, sadece tarım ilçe müdürlerinden alınan ÇKS için bir zorunluk. Ziraat odalarından çiftçilik belgesi almayan çiftçi, tarım ilçe müdürlüklerinden ÇKS'yi alamıyor. Bütün kayıtlar tarım ilçe müdürlerinde bulunmasına rağmen ve alınan ÇKS ile çiftçi bütün işlemlerini yapabilirken, çiftçiye bir de ayriyeten çiftçilik belgesinin zorunlu tutulması ve bunun karşılığında ziraat odalarına ücret ödemek zorunda bırakılması manidar bulunuyor. 

TZOB DA AFFETMEDİ! 

Çiftçinin 62 ilde kuraklıktan büyük bir darbe yediği ve gübre, mazot, tohum ve ziraai ilaçlara yüksek zammın yapıldığı bir dönemde çiftçiyi bu yüksek zamlar karşısında koruyup kollaması gereken ziraat odalarının da çiftçinin ÇKS dışında hiç bir işine yaramayan bir belgeye yaklaşık yüzde 50 zam yapması dikkat çekti.