ÖZEL HABER / Gübreye gelen zamların arkası kesilmiyor. Hükümet gübre fiyatlarını düşürmek için gübre ve hammadde ihracatına sınırlama getirse de atılan bu adımın fiyatlara bir yansıması olmadığı gibi, gübre fiyatlarının yükselmeye devam etmesi dikkat çekiyor. Kur artışından dolayı fiyatların artması bir tarafa dolar bazında da fiyatların yükselmesi, çiftçinin gübreyi kullanmasını neredeyse imkansız hale getirdi. Gübre fiyatlarını yakından takip eden Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, gelen son zammı twitter hesabından duyurdu. 

GEMLİK GÜBRE'NİN FİYAT LİSTESİ ŞOK ETTİ!

Gemlik Gübre 14 Ekim’de yaptığı fiyat artışının ardından dün yeni bir fiyat artışı daha yaparak üre gübresini 855 dolar/tondan 935 dolar/tona çıkardı. Üre gübresine tonda 80 dolar zam yapan Gemlik Gübre, Can gübresine de tonda 110 dolar zam yaparak 485 dolar/tondan 595 dolar/tona çıkardı. 

KURLARDAN DOLAYI GELEM ZAMLAR YETMEDİ BİR DE DOLAR BAZINDA ZAMLANDI!

Gemlik Gübre, bayilerine fiyat listesini dolar bazında gönderirken, 22 Ekim itibariyle yapılan zamlarda dolar bazında yapılan zammı gösteriyor. Dolar bazında yapılan zamma kur artışları da eklenince üre gübresi nakliye ücretiyle birlikte 9 bin 120 TL/Tona, Can gübresi ise 5 bin 856 TL/Tona çıkıyor. 

GEMLİK GÜBRE'NİN 1 AYLIK FİYAT DEĞİŞİMLERİ 

TARIMSAL ÜRETİME ELVEDA! 

Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, gübre fiyatlarına gelen son zamla ilgili olarak twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulunarak, “Tarımsal üretime elveda” dedi. Toy, “Az önce aldığım bilgiye göre piyasada etkili bir gübre firması ÜRE gübresinin fiyatını 855 dolardan 935 dolara çıkardı +15 dolar nakliye yani şu an (%46 azotlu) ÜRE gübre 950 dolar = 9120 TL/ton (%26 azotlu) CAN gübre 610 dolar= 5856TL/ton oldu” dedi. 

KORKUNÇ TABLOYU ORTAYA KOYDU

Toy, son 15 ayda gübre fiyatlarına gelen korkunç zam oranlarını da paylaşarak, Üre gübresinin 15 ayda 1800 TL/Ton’dan 9 bin 120 TL/Ton’a, Can gübresinin ise 1000 TL/Ton’dan 5 bin 850 TL/Ton’a çıktığına dikkat çekti. Toy, üre gübresinin 15 ayda yüzde 407, Can gübresinin ise yüzde 485 zamlanarak tarihi rekor kırdığını ifade etti.  

1 KG BUĞDAYIN ÜRETİM MALİYETİ 4.5 TL’YE ÇIKTI! 

Gübre fiyatlarına gelen zamla birlikte 1 kg buğdayın üretim maliyetinin de sürekli yükseldiğine dikkat çeken Toy, şunları kaydetti: “Son gübre zammıyla kuru tarımda 1 kg buğdayın üretim maliyeti 4,5TL’ye çıktı. Bu saatten sonra maliyetlere zam gelmemek kaydıyla, sayın Bakan önümüzdeki yıl için buğday fiyatını 5,5 TL açıklayacağını taahhüt etmezse buğday ve arpa üretimini unutun”