Elektrikli traktörle ilgili bazı bilgiler somutlaşmaya başladı. AA'nın Bakanlık kaynaklarına dayanarak yaptığı habere göre, elektrikli traktörün yıllık ortalama 133 bin lira yakıt tasarrufu sağlayacağı tahmin ediliyor. Elektrikli traktörün yazılımı tamamen yerli mühendislerce geliştirilirken, moturu ve kabloma işlemleri Türk firmaları tarafından yapıldı. 

BATARYALARIN ÖMRÜ NE KADAR OLACAK? 

Elektrikli traktörle ilgili merak edilen konuların başında bataryaların ömrü geliyor. AA'nın haberine göre, elektrikli traktörlerde bataryaların ömrü 20 yıl olacağı kaydedilirken, yeni nesil 236 batarya kullanılacağı ve bu bataryaların da kısa sürede şarj edilebilmesi için batarya yönetim sistemi yazılımının bulunduğu vurgulandı. 20 yıldan sonra da bataryalar yüzde 80 kapasite ile çalışabilecek. Bataryalar ise 20 lira maliyetle dolacak. İlk prototip olan 105 beygirlik elektrikli traktör, aynı güce sahip fosil yakıtlı bir traktörle kıyaslandığında yıllık ortalama 750 saatlik kullanımda 133 bin lira yakıt tasarrufu sağlayacak.

VERGİ VE BAKIM MASRAFI DÜŞÜK OLACAK

Traktörün vergi ve bakım masrafları da diğer traktörlere göre daha düşük olacak.

ŞARJ İSTASYONUNA İHTİYAÇ DUYULMAYACAK

Elektrikli traktörü şarj edebilmek için şarj istasyonu kurulması gerekmeyecek, çünkü şarj için gerekli bütün sistemler traktörün içinde bulunuyor.

YILDA 10 BİN ADET ÜRETİLECEK

Seri üretime geçildiğinde yılda 10 bin adet elektrikli traktör üretilmesi hedefleniyor. Traktör için yapılacak anlaşmalar sonrasında ilk üretimin en geç bir yıl içinde gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 65, 105 ve 250 beygir gücünde üretimi yapılacak traktörün özellikle 250 beygirlik tipinin Avrupa ve ABD'ye ihraç amacıyla imal edilmesi planlanıyor.