Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, nitratlı gübrelerle ilgili yeni gelen uygulama hakkında, gübre dağıtıcı/bayilere bilgi verdi. Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yardımcısı Mehmet Gündoğdu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknik Personelleri Hayrettin Aras, Sabahattin Şengül ve Muş genelinde faaliyette bulunan gübre dağıtıcı/bayiler katıldı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdür Yardımcısı Mehmet Gündoğdu, El yapımı patlayıcı ile mücadele kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın 8 Haziran 2016 tarihi itibariyle nitratlı gübrelerin satışının durdurulduğunu belirterek, nitratlı gübrelerin tarımsal amaçlı üst gübre olarak kullanıldığı yoğun bir döneme girildiğini söyledi.

Gündoğdu konuşmasında, "Bakanlığımız, çiftçilerin tarımsal üretimde verim kaybını önlemek amacıyla aldığı kararları İl Müdürlüklerine yazı ile bildirmiştir. Bu doğrultuda, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin satışı tamamen serbest bırakılmış, yüzde 33 Amonyum Nitrat Gübresinin tarımda satışı tamamen yasaklanmış, (yüzde 21 CAN ve yüzde 26 CAN) gübrelerinin satışı ise kontrollü bir şekilde yapılacak "diye konuştu.

Kalsiyum Amonyum Nitrat İçin ÇKS Ve TUKAS Şart

Gündoğdu; "Kalsiyum Amonyum Nitrat (yüzde 26 CAN ve yüzde 21 CAN) gübresinin sevk ve çiftçiye satış işlemi kontrollü bir şekilde yapılacak. Yedieminlerinin serbest bırakılacak ancak e-reçete ile satılması gerekiyor. Nitrat Azotu İçeren Kimyevi Gübrelerin Satışı, Nakli ve Stok Bildirimlerinin Kontrolüne Dair 2015/42 No'lu Tebliğ hükümleri saklı kalmak kaydıyla, üretici/ithalatçı firmalardan dağıtıcılara sevk işlemi ve dağıtıcılardan çiftçilere satış işlemi Bakanlığın talimatı çerçevesinde yürütüleceği belirtildi. Kalsiyum Amonyum Nitrat (yüzde 26 CAN ve yüzde 21 CAN) gübresi alacak çiftçilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorundalar" şeklinde konuştu.

"Gübrenin Tarlaya Uygulaması Da Kontrollü Bir Şekilde Yapılacak"

Kalsiyum Amonyum Nitratlı gübrelerin alım aşaması hakkında da bilgi veren Gündoğdu; "İl/ilçe Müdürlüğü'nce, Kalsiyum Amonyum Nitrat ( yüzde 26 CAN ve yüzde 21 CAN) gübresi satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki (ÇKS/TUKAS) arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 (dört) nüsha e-reçete düzenlenecek. Bayi/dağıtıcı, e-reçete 'ye göre çiftçiye Kalsiyum Amonyum Nitrat (yüzde 21 CAN-yüzde 26 CAN) satışı yapacak. Gübrenin tarlaya uygulaması da kontrollü bir şekilde yapılacak" diyerek ayrıntılı bilgi verdi.

Ayrıca Gündoğdu, Kalsiyum Amonyum Nitratlı gübreden alan çiftçilerin, gübreyi bir başkasına verdiği ya da sattığı takdirde 3 ila 8 yıl arasında hapis cezası ile yargılanacağı ve denetimlerin ilgili kurumlar tarafından yapılacağını belirtti.

Kaynak: Muş Tarım İl Müdürlüğü