Genç çiftçi projesi kapsamında Samsun Havza’da dağıtılan koyunların vebadan öldüklerine dair ciddi iddialar gündeme gelmesine rağmen projenin sahibi olan Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile TİGEM’den hiçbir açıklama yapılmazken, Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ise Kurban Bayramı öncesinde üstünkörü bir açıklama yaparak, “Yapılan tetkikler sonrasında işletme sahipleri bilgilendirilmiş olup, idari ve fenni tedbirler alınmıştır” demekle yetindi. 

Söz konusu vebadan ölen hayvanların nasıl ve kimler tarafından tedarik edildiği, bu hayvanların yetiştiriciye nasıl dağıtıldığı ve bu hayvanları dağıtan ve gerekli incelemeleri yapmayan yetkililere nasıl bir işlem yapılacağı ile ilgili hiçbir bilgiye yer verilmedi. 

Devlet kaynakları kullanılarak üreticiyi mağdur eden bir konuda bile proje sahiplerinin suskunluğu manidar bulunurken, bu suskunluk ve vurdumduymazlık tarım bürokrasisi Ali Babacan’a mı oynuyor? iddiasını gündeme getirdi. Diğer yandan Ağustos ayının sonuna gelinmesine rağmen 2019 yılı tarımsal desteklerin hala açıklanmaması da tarım bürokrasisine yönelik bu eleştirileri kuvvetlendiriyor.