Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Et ve Süt Kurumu eski Genel Müdürü Osman Uzun, eski Genel Müdür Yardımcısı vekili Mustafa Sami Cüceloğlu, 3 kombina müdürü ve 5 kombina müdür yardımcısı hakkında görevi kötüye kullanma suçundan dolayı soruşturma başlatılarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin eski Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, kombina müdür ve müdür yardımcıları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunması, ‘ESK’da neler oluyor?’ sorusunu gündeme getirdi.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ 45 KURUŞTAN KİRALANAN DEPO KİRALAMALARDA USÜLSÜZLÜKLER TESPİT ETTİ!

Bakanlık müfettişleri yaptıkları incelemede; Yozgat Et Kombinası Müdürü Alpaslan Kılıç, Sakarya Et Kombinası Müdürü Ayşe Bitiş ve Diyarbakır Et Kombinası Müdürü Hamdullah Güven ile Yozgat Et Kombinası Müdür Yardımcısı Halil Sabah, Sakarya Et Kombinası Müdür Yardımcısı Muharrem ozan Ergen ve Diyarbakır Et Kombinası Müdür Yardımcıları Oğuzkan Tüzer, Küçük Hasan Şahin ve Zülküf Erkan Karaaslan’ın 2018-2020 yılında yaptıkları depo kiralama hizmetlerinde görevi kötüye kullanarak kurumu zarara uğrattıklarını tespit etti.

ESKİ GENEL MÜDÜR VE GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI BİRİNCİ DEREDEN SORUMLU TUTULDU!

Bakanlık müfettişleri, kombina müdür ve müdür yardımcılarının yüksek fiyattan depo kiralama işlemi yaparak, kurumu zarara uğratan eylemlerinden dönemin ESK Genel Müdürü Osman Uzun ile Genel Müdür Yardımcısı Vekili Mustafa Sami Cüceloğlu’nu da birinci derecede sorumlu tuttu. 

BAKAN KİRİŞÇİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASINA İZİN VERDİ 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Bakanlık müfettişlerinin raporu doğrultusunda ESK eski Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, kombina müdür ve müdür yardımcıları ile ilgili dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndererek, bu kişiler hakkında soruşturma açılmasını onayladı. 

2018 YILINDA CUMHURİYET TARİHİNİN REKOR İTHALATI YAPILMIŞ, HAYVANLAR BESİCİLERİN ELİNDE KALMIŞTI! ESK BESİCİLERİ DESTEKLEMEK İÇİN TARİHİNİN EN YOĞUN KESİMİNİ YAPMIŞTI!

Bilindiği üzere, hayvancılıkta 2018 yılında Cumhuriyet tarihinin rekor ithalatı yapılmış, bu ithalattan dolayı karkas kesim fiyatlarının çok düşmesinden dolayı Et ve Süt Kurumu, besicilerin elinde kalan yüz binlerce hayvanı kesmek zorunda kalmıştı. ESK, tarihinin en yoğun kesimini 2019-2020 yıllarında yaparken bu dönemde yapılan depo kiralama hizmetleri de yüksek fiyattan kiralandığı gerekçesiyle tartışma konusu olmuştu. Kombinaların kiraladıkları depoların gerçek sahiplerinden değil de aracılar üzerinden kiralanması ise belli kesime menfaat sağlanıyor iddialarını gündeme getirmişti.  

SİNCAN ESKİ KOMBİNA MÜDÜRÜ AÇTIĞI DAVALARI KAZANIRKEN SAVCILIK SORUŞTURAMASININ DA YAKINDA SONUÇLANMASI BEKLENİYOR

Diğer yandan konuyla ilgili Sincan Et Kombina Müdürü Mehmet Tekönöz hakkında benzer suçlardan dolayı 2020 yılında soruşturma başlatılmış, şirket ortağı olduğu gerekçesiyle memuriyetten ilişiği kesilmiş ve 14 disiplin cezası verilmişti. Tekinöz, disiplin cezaları ve memuriyetten ilişiğinin kesilmesine yönelik Bakanlık aleyhine açtığı davaların hepsini kazanırken, savcılık soruşturma boyutu ise halen devam ediyor. 

BAKANLIĞIN 2 YIL SONRA GENEL MÜDÜR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATMASI DİKKAT ÇEKTİ 

Eski Sincan Et Kombina Müdürü Mehmet Tekinöz ile ilgili başlatılan soruşturmadan bir sonuç alınmadan Bakanlığın iki yıl sonra eski Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcısı ise bir çok kombina müdür ve müdür yardımcısı hakkında da benzer bir soruşturma sürecini başlatması dikkat çekerken, ESK’da neler oluyor sorusunu da gündeme getirdi. 

ESK GENEL MÜDÜRÜ BAŞLATILAN SORUŞTURMADAN DOLAYI GÖREVDEN ALINMIŞ

ESK eski Genel Müdürü Osman Uzun’un görevden alınma gerekçesi de ortaya çıktı. Osman Uzun’un, ‘Uzun kuyruklardan dolayı ete yapılan zamdan’ dolayı değil, hakkında başlatılan soruşturmadan dolayı alelacele görevden alındığı kaydedildi.