Et Piyasası Düzenleme Desteği nedir? Et Piyasası Düzenleme Desteğinden yararlanan çiftçi sayısı merak ediliyordu. 2 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında uygulanan Et Piyasası Düzenleme Desteği ile ilgili açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'den geldi.

Öncelikle Ramazan ayında kesimliğe gelmiş besi hayvanlarını Et ve Süt Kurumu’na kestiren yetiştiricilere hayvan başına 2500 lira verilen desteğe, et piyasası düzenleme desteği deniyor. Bilindiği üzere kırmızı et fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önlemek amacıyla 2 Nisan-1 Mayıs dönemini kapsayan ramazan ayında ESK tarafından kesimi ve satışı yapılan/yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira destek ödemesi yapılacağı açıklanmıştı. 

BESİCİ ET PİYASASI DÜZENLEME DESTEĞİNE İLGİ GÖSTERMEDİ

Verilen desteğe rağmen ESK’nın karkas kesim fiyatlarının piyasa fiyatlarının altında kaldığı için, ‘et piyasası düzenleme desteğinin’ yetiştiriciler tarafından ilgi gösterilmeyeceği kaydediliyordu. 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarımsal destekleme ödemeler kapsamında, Et Piyasası Düzenleme Desteği kapsamında yapılacak ödemeleri açıkladı. Buna göre, 2 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında besilik hayvanını ESK’ya kestiren yetiştiriciye toplam 1 milyon 602 bin 500 lira Et Piyasası Düzenleme Desteği ödemesi yapıldı. 

ESK'YA SADECE 641 HAYVAN KESTİRİLDİ

Ödemesi yapılan miktarın hayvan başı ödenen 2500 liraya bölünmesi durumunda söz konusu destek kapsamında ESK’ya sadece 641 hayvanın kestirildiği ortaya çıktı. Bu da günlük 1500 ile 2000 baş hayvan kesim kapasitesi bulunan ESK için çok düşük bir rakam olarak görülüyor.